rekonstrukcija hotela

Nekretninski rat u Dubrovniku: Gradonačelnik u sukobu s investitorima oko projekta vrijednog 150 milijuna kuna

29.09.2020 u 22:22

Bionic
Reading

Bura se ne stišava nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio nastavak obračuna s, kako kaže, nekretninskim lobijem na području Dubrovnika. U pozadini priče je razilaženje s investitorom koji ulaže 150 milijuna kuna u rekonstrukciju hotela - sukob zbog kojeg su i Franković i investitor odlučili podnijeti prijave nadležnim tijelima

Investitori u projektu rekonstrukcije hotela Sumratin na lokacijsku dozvolu čekaju više od godinu i pol. Gradonačelnika i njegovu zamjenicu optužuju za upletanje u rad gradskog upravnog odjela kao samostalnog tijela te iznošenje neistina o projektu, javlja HRT.

'Ne može zamjenica gradonačelnika ulaziti u Upravni odjel i govoriti je li projekt sukladan GUP-u. To je ozbiljan propust, to je van Statuta', smatra Marko Balija, vlasnik tvrtke Consultants.

'Radi se o raspolaganju zemljištem u vlasništvu Grada. I to je glavni razlog zašto sam ja, službe, zamjenici i svi ostali sudjelovali u procesu, jer se radi o zemljištu u vlasništvu Grada, odnosno njegovih građana', ističe Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Franković investitora optužuje za pritisak na gradske vijećnike, jer je projektom obuhvaćeno i gradsko zemljište, o čijoj prodaji upravo oni trebaju odlučiti.

'Mato Franković sam je dao suglasnost na zemlju. Mislite li vi da bih ja ušao u investiciju od 150 milijuna kuna da nisam pričao s Matom Frankovićem oko ove izgradnje', upitao je Balija. 

'Kaže gospodin Balija da je prodaju dogovorio sa mnom, a istovremeno tvrdi da ga ja opstruiram. To je malo u koliziji jedno s drugim, ako ste se dogovorili s nekim. Naravno da se prodaja ne može dogovoriti', odgovara Franković.

Objavljuju se privatni mailovi, a prijave pljušte na sve strane - od onih za prijetnju u policiji do prijava Državnom odvjetništvu.

U međuvremenu, investitor je projekt prilagodio posljednjim zahtjevima i čeka odluku Upravnog odjela, a gradonačelnik najavljuje prijave protiv svakoga tko na njega vrši pritisak - od vlasnika lokalnih medija do istaknutih osoba iz dubrovačkog nekretninskog miljea.