POGOĐENA TURISTIČKA MEKA

Kruzeri se uskoro vraćaju u Dubrovnik, gradonačelnik zahvalio Stožeru na razumijevanju

10.08.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je jutros da će Nacionalni stožer civilne zaštite 'vjerojatno' dopustiti uplovljavanje kruzera u Dubrovnik, što je u nedjelju tražio gradonačelnik Mato Franković

'Mislimo da je ono što je propisano za tu talijansku tvrtku koja s dva kruzera obavlja krstarenja po Mediteranu, ako se oni stvarno toga pridržavaju, da je to blizu maksimalnih epideioloških mjera i da je to prilično sigurna situacija', kazao je Capak u intervjuu za N1, dodajući da u tom slučaju nema potrebe da se zaustavi dolazak u Dubrovnik.

Na ovu izjavu putem svojeg Facebook profila reagirao je i dubrovčaki gradonačelnik Mato Franković.

'Odlučno i odgovorno za Grad od prvog dana COVID 19 krize do danas. Hvala Stožeru na razumijevanju i uvažavanju inicijativa Grada. Do sada smo pokazali odgovornost u poštivanju mjera Stožera čemu svjedoče svakodnevni rezultati', napisao je Franković.

U kolovozu 40-tak posto turističkog prometa u odnosu na lani

Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, u Dubrovniku je 7. kolovoza, boravilo 12.012 turista, što je 42 posto od turističkog prometa u odnosu na isti datum prošle godine. Na isti datum Dubrovnik je zabilježio 2565 dolazaka, što je 33 posto od turističkog prometa u odnosu na 7. kolovoz 2019. Navedenog datuma, najbrojniji turisti su bili iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Poljske, Austrije, Ukrajine, SAD-a, Slovenije i BiH.

U razdoblju od 1. siječnja do 7. kolovoza evidentirano je 132.886 dolazaka, 15 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa i 425.425 noćenja, 16 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa u istom razdoblju.

  • +7
Turisti u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Top lista zemalja odakle je bilo najviše turista od 1. siječnja do 7. kolovoza: Hrvatska, Njemačka, Ujedinjena Kraljevina, BiH, Francuska, Poljska, SAD, Austrija, Belgija, Slovenija, izvijestio je Dubrovniknet.hr.