dogodi se

Nekadašnja zvijezda frankfurtske burze otišla u stečaj, nestalo im 1,9 milijardi eura

25.06.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Njemačka financijsko-tehnološka kompanija Wirecard proglasila je u četvrtak stečaj nakon što je iz njezine bilance netragom nestalo 1,9 milijardi eura. Nova uprava odlučila je podnijeti zahtjev na sudu u Munchenu „zbog prijetnje insolventnosti i prekomjerne zaduženosti“. Trenutno procjenjuju trebaju li objaviti stečaj i za svoje podružnice.

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Njegov uspon protumačen je kao prodor financijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je dotada bio rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura a danas je postao prva tvrtka uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je krivotvorio podatke i manipulirao tržištem.

Iz ureda su u međuvremenu poručili da će razmotriti i druga moguća kaznena djela.

I prije objave vijesti o stečaju frankfurtska burza obustavila je trgovinu Wirecardovim dioniacama koje su od prošlotjedne objave revizorskog izvješća oslabile više od 90 posto.