SJEDNICA GSV-a

Neisplata plaća postaje kazneno djelo, ali ne uvijek

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.09.2011 14:36
  • Objavljeno 26.09.2011 u 14:27
gsv

gsv

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Izmjenama Kaznenog zakona ubuduće će neisplata jedne plaće ili dijela plaće postati kazneno djelo, ali to se neće odnositi na poslodavce koji ne mogu plaćati svoje radnike zbog poremećaja u poslovanju, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je da se u prvom prijedlogu izmjena zakona predviđalo kazneno djelo u slučaju neisplate barem dviju plaća, no sada je to promijenjeno tako da je već neisplata jedne plaće ili samo dijela plaće kazneno djelo.

No, također je ugrađen mehanizam koji određuje da nema kaznenog dijela ako nije bila namjera poslodavca da uskrati plaće iako je imao sredstva na raspolaganju, već je do toga došlo zbog poremećaja u poslovanju, rekao je Bošnjaković.

Za takve situacije postoji spektar drugih mjera koje stoje radnicima na raspolaganju, poput zaštite prema Zakonu o radnim odnosima, kroz ovrhu, putem radnih sudova, zahvaljujući izmjenama Zakona o praničnom postupku i sl., dodao je ministar.

S time se, međutim, ne slaže predstavnik sindikalnih središnjica Mladen Novosel koji upozorava na dugogodišnju praksu nekih poslodavaca da posluju s blokiranim računima i fiktivno podmiruju neke druge obveze, a kada trebaju isplatiti plaće opravdavaju se da to ne mogu učiniti jer im je blokiran račun.

Očekujemo da se taj dio izmjena zakona još doradi jer ne može svaka blokada računa biti opravdani razlog za neisplatu plaća, odnosno alibi za nesakcioniranje kaznene odgovornosti takvih poslodavaca, istaknuo je Novosel.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Matko Bolanča napomenuo je kako su analize potvrdile da su glavni uzroci neisplate i kašnjenja plaća nelikvidnost i loše poslovanje, a ne namjerno izbjegavanje obveza prema radnicima, kao i da se to događa rijetko, kod manje od jedan posto poslodavaca.

Po zadnjim podacima, u svibnju je bilo 13.500 radnika kojima nisu redovito isplaćivane plaće, a Bolanča tvrdi kako se većinom radi o poduzećima koja moraju otići u stečaj.

Ministar Bošnjaković očekuje da će izmjene Kaznenog zakona, kojima će neisplata plaća postati kazneno djelo, biti usuglašene do kraja tjedna kako bi ih Vlada idućeg tjedna mogla uputiti u Hrvatski sabor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!