APEL DIREKTORA HUP-A

'Nedostaje nam između 30 i 35 tisuća radnika u turizmu i neki objekti mogli bi ostati zatvoreni. Ovo su dva naša prijedloga za rješenje'

02.05.2022 u 10:25

Bionic
Reading

U turizmu nedostaje između 30 i 35 tisuća radnika, a taj bi nedostatak Hrvatskoj ovo ljeto mogao stvoriti velike probleme

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić kaže da ne bi bilo iznenađujuće da neki objekti u sezoni ostanu zatvoreni jer nema radnika, što se dogodilo i lani.

'HUT je još u rujnu prošle godine dao određene prijedloge s određenim mjerama za koje držimo da bi mogle popraviti situaciju. Nitko nije reagirao i sad su se toga svi sjetili nakon što su shvatili da će to vrlo izvjesno postati problem', rekao je Ostojić za Glas Istre.

Istaknuo je da hrvatski hotelijeri pokušavaju iskomunicirati u javnosti da pitanje radne snage u turizmu ne treba poistovjetiti s pitanjem uvoza radnika, odnosno izdavanja radnih dozvola. Stoga smatra da u Hrvatskoj još uvijek postoji određeni domaći radni potencijal koji nije, a može biti iskorišten za sezonski rad u turizmu.

'Tu prije svega mislim na studente, od kojih bi mnogi tijekom ljeta rado odradili sezonu i zaradili nešto ekstra za pokrivanje troškova studentskog života, međutim u tome ih često destimulira činjenica da njihova godišnja zarada koja premašuje iznos od 15.000 kuna automatski briše poreznu olakšicu koju jedan od roditelja ostvaruje na račun njihova studiranja', kaže Ostojić.

Neisplativo studentima?

Kako Glas Istre navodi, kada student koji je roditelju uzdržavani član prijeđe zaradu od 15 tisuća kuna, smatra se da više ne može biti uzdržavani član pa tada roditelj mora vratiti porez koji mu se tijekom godine na to ime nije odbijao od plaće. Iz tog razloga, tvrdi Ostojić, značajno su umanjeni efekti sezonskog prihoda, ali i motiv kod dobrog broja studenata da budu zainteresirani za traženje sezonskog posla.

'Uz takve uvjete njima se jednostavno to ne isplati. Roditeljima je bolje imati olakšice na dohodak, nego da im dijete radi. Ta odredba i ovako nisko postavljena granica snažno destimulira studente da se tijekom ljeta sezonski uključe na tržište rada, zbog čega mi predlažemo da se taj cenzus poveća na 30.000, što bi bilo adekvatno za nekoliko mjeseci sezonskog rada', kaže direktor HUT-a.

Iz HUT-a također pokušavaju skrenuti pozornost je pitanje tzv. drugog dohotka. Oni koji su zaposleni, a imaju volje i vremena raditi i neki dodatni posao, u ovom trenutku to mogu raditi uz sklapanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima za koje je, kaže Ostojić, potrebno platiti tako veliki iznos poreza da se to jednostavno nikome ne isplati.