GSV O BRAČKOJ TVRTKI

'Neće biti radnih mjesta za sve, ali Jadrankamen ima budućnost'

16.05.2012 u 20:37

Bionic
Reading

Jadrankamen ima budućnost i nastavit će s radom bez obzira hoće li nad njim biti pokrenut stečajni postupak ili ne, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Nakon što su prije desetak dana bojkotirali sjednicu GSV-a zbog policijske intervencije protiv sindikata i radnika Jadrankamena, predstavnici sindikata danas su došli na GSV jer se u međuvremenu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ispričao, a radnicima nepoželjni stečajni upravitelj Ivo Bučan podnio ostavku.

Radnici Jadrankamena još nisu izgubili nadu da stečajni postupak ipak neće biti proveden pa su uputili prigovor Visokom trgovačkom sudu, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Nadamo se da će, umjesto stečaja, najveći vjerovnici, banke i država, u Jadrankamen imenovati krizni menadžment, kazao je Matijašević podsjetivši kako je i premijer Zoran Milanović rekao da Jadrankamen ima proizvodnju za tržište.

S time se složio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji ističe da Jadrankamen ima budućnost te da mu treba strateški partner, o čemu se razgovara.

Kao i u slučaju Diokija, opredijelili smo se za očuvanje radnih mjesta, što znači da će Jadrankamen nastaviti s radom bez obzira na odluku Visokog trgovačkog suda o radničkoj predstavci. Svi radnici vjerojatno neće moći zadržati radna mjesta, a o tome ćemo razgovarati sa socijalnim partnerima, u prvom redu sindikatom, obećao je Mrsić.

On tvrdi da je asistencija policije u Pućišćima, na otoku Braču, bila zakonita, no ubuduće prije takve akcije treba sjesti za stol i riješiti problem.

Predstavnik sindikata u GSV-u Mladen Novosel ističe pak da je akcija specijalaca bila neprimjerena jer su radnici Jadrankamena, iako nisu do kraja poštovali zakon, htjeli da se jednom u ovoj zemlji poštuje pravda, a ne samo pravo.

Neprihvatljivo je da se protiv vlasnika Jadrankamena ide snagom pera, a protiv radnika koji traže pravdu snagom pendreka, rekao je Novosel.


GSV je danas raspravljao i o poskupljenju struje i plina, iako je to, kako kaže Novosel, tek razgovor post festum.

Vlada je obvezna da takve odluke prije njihova donošenja raspravi na GSV-u, a socijalni partneri imaju pravo čuti argumente zašto nešto poskupljuje. Danas nismo dobili adekvatan odgovor zašto su struja i plin poskupjeli za 20 odnosno 22 posto, a ne za pet, sedam ili devet posto, i očekujemo da se takvo što više neće ponoviti, naglasio je Novosel.

Mrsić je pak ponovio da cijene energenata u Hrvatskoj nisu mijenjane godinama, a bez nedavnih poskupljenja HEP grupa ostvarila bi negativan financijski rezultat koji bi ugrozio daljnje poslovanje HEP-a.

Na sjednici je danas prihvaćen i program rada GSV-a u 2012. godini, pri čemu su sindikati i poslodavci izrazili želju da njihovi stručnjaci budu više uključeni u izradu novih zakona.

U sklopu redovite rotacije na čelu GSV-a, u idućih godinu dana predsjednik GSV-a bit će predstavnik sindikata Krešimir Sever.