obrana od inflacije

Ne znate što s novcem u krizi? Američki bankari imaju savjet: 'S ovih 15 ulaganja ne bi smjeli izgubiti, pa niti u recesiji'

13.08.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Nakon prilično loše prve polovice godine na svjetskim burzama, ulagači su krajem prošlog mjeseca pronašli optimizam i potjerali cijene dionica najbržim tempom u proteklih nekoliko godina. Gubici iz ove godine su ublaženi, u nekim slučajevima i potpuno anulirani, no prema analitičarima moćne američke investicijske banke Goldman Sachs koja upravlja tisućama milijardi dolara, još uvijek nije vrijeme za otvaranje šampanjca. Ali, to ne znači da tržište nije puno dobrih prilika

'Ako američkog gospodarstvo čak i ne klizne u recesiju, prosječne prognoze analitičara su i dalje preoptimistične, a profitne marže kompanija iz S&P 500 indeksa će sasvim sigurno opasti iduće godine', piše u pismu klijentima glavni strateg Goldman Sachsa David Kostin. Ranije u srpnju Kostin je napisao kako očekuje da će prosječna zarada kompanija koje čine taj globalno najznačajniji burzovni indeks iznositi 226 dolara po dionici, što je osam posto više nego u 2021. Analitičari s Wall Streeta u prosjeku su očekivali zarade od 229 dolara po dionici.

U Goldmanu očekuju da će S&P kraj godine dočekati na razini od 4300 bodova, dok prosječna prognoza govori o razini od 4442 boda. S&P sada vrijedi 4,122 bodova, što znači da prema Kostinu do kraja godine bi trebao porasti oko četiri posto. Od siječnja, indeks je tresnuo 14 posto ili nešto više od 670 bodova.

S&P godinu je počeo na razini od gotovo 4800 bodova, što znači da su gotovo sve dionice još uvijek u debelom minusu, no pad od sedam posto godišnje je daleko bolji ishod od pada od 20 posto koji se očekivao u prvoj polovici godine uslijed usporavanja američkog gospodarstva i početka rata u Ukrajini koji je izazvao energetsku krizu. Dok prognoze zarada kompanija generalno ne izgledaju bajno, u Goldman Sachsu su pronašli dionice 15 tvrtki koji bi trebale nadmašiti konkurenciju.

Svih 15 rangirali su prema kriteriju očekivanog rasta dobiti u ovoj godini uz što su uvažili prosječne prognoze cijelog tržišta. Jedna stvar vidljiva je na prvi pogled - energetske kompanije, divove poput ConocoPhillipsa, Chevrona i Exxona čeka zlatno doba jer su napuhane cijene plina, struje i nafte kojima te tvrtke trguju ili ih proizvode blagotvorno djeluju na poslovne rezultate.

  • +2
Exxonova rafinerija Izvor: Profimedia / Autor: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Visoko kotira i Booking, najveća svjetska platforma za pronalazak turističkog smještaja, kojoj godi globalno popuštanje epidemioloških mjera i za koju se očekuje rast dobiti viši od sto posto. Na dobrom putu bi trebao biti i proizvođač čipova i grafičkih kartica AMD, a strelovit rast dobiti od 79 posto očekuje se i za Teslu Elona Muska, koji na tržište stavlja električne automobile.

  • +4
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER

Maloprodajni gigant Amazon, jedna od najvrednijih kompanija svijeta koja na burzi vrijedi 1420 milijardi dolara trebala bi poslovati s 58 posto većom dobiti, a neloše stoji i Pfizer, glavni proizvođač cjepiva protiv covida-19 kojeg radi zajedno s njemačkom kompanijom BioNTech.

Amazonovo skladište Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Rezultate koji će nadmašiti tržište bankari predviđaju i za američku podružnicu Deutsche Telekoma, T-Mobile, te za financijskog diva S&P Global i niz ICT kompanija poput Broadcoma, Qualcomma i Analog Devicesa.

T - Mobile Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia