gospodarstvo i dalje usporava

Wall Street pod pritiskom geopolitičkih napetosti zbog Tajvana, porasle cijene dionica američke vojne industrije

03.08.2022 u 07:45

Bionic
Reading

Wall Street je u utorak u nervoznom trgovanju zabilježio pad, drugi dan zaredom, ponajviše pod utjecajem geopolitičkih tenzija, izazvanih posjetom Tajvanu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, unatoč kineskim upozorenjima

Dow Jones indeks u utorak je pao za 402,23 boda ili 1,23 posto, na 32.396 bodova, S&P 500 indeks spustio se 0,67 posto, na 4.091 bod, a Nasdaq za 0,16 posto, na 12.348 bodova.

Posjet Pelosi demonstrirala je solidarnost SAD-a s Tajvanom koji Kina smatra dijelom svog teritorija, zbog čega je osudila prvi takav posjet u zadnjih 25 godina, poručivši da ugrožava mir i stabilnost.

Na jučerašnji pad S&P-ja najviše je utjecala korekcija cijena dionica Microsofta i Vise, za 1,1 i 2,4 posto, jer su te kompanije uvelike izložene kineskom tržištu. Svih 11 dioničkih sketora sadržanih u S&P 500 indeksu zabilježilo je pad, a po gubitcima su prednjačili nekretninski sektor, s padom od 1,3 posto te financijski, za 1,1 posto.

Najnoviji podatak američkog ministarstva rada o padu novih zapošljavanja u lipnju u SAD-u za 5,4 posto je, pak, upozorio investitore da se potražnja na tržištu rada smanjuje. 'Prisutna je neizvjesnost oko posjeta Pelosi Tajvanu, no stižu nam i novi podaci koji ukazuju na gospodarsko usporavanje. Što se tiče recesije, nije pitanje 'ako', nego 'kada i koliko duboka će bitii', kaže Sam Stovall, strateg pri njujorškom CFRA Researchu.

Znatno je jučer pala i cijena dionice industrijskog diva Caterpillara, za čak pet posto, nakon što je upozorio na veći pad potražnje za svojim bagerima u nekretninskom krizom pogođenoj Kini, dok se ionako suočava s poremećenim dobavnim lancima. No, prilično su skočile cijene dionica američke vojne industrije - Raytheon Technologiesa, Lockheed Martina, Northrop Grummana i L2Harris Technologiesa, najvećih izvoznika oružja na Tajvan. Cijene njihovih dionica porasle su u rasponu od 0,5 do 2,3 posto.

Ipak, najveća dobitnica bila je ona Ubera, koja je poskupjela čak 19 posto nakon jer je ta kompanija u drugom tromjesečju ostvarila prvu dobit od svog osnutka te najavila snažnu operativnu dobit za treće tromjesečje. Najtrgovanija je, pak, bila dionica Tesle, kojom je u utorak ostvareno 28,7 milijardi dolara prometa, a cijena joj je porasla 1,1 posto nakon što je Citigroup odignuo ciljanu razinu cijene tog proizvođača električnih vozila.

I na europskim burzama jučer su ponovno zabilježeni gubitci. Londonski Ftse indeks spustio se 0,06 posto, na 7.409 bodova, frankfurtski DAX za 0,23 posto, na 13.449 bodova, a pariški CAC za 0,42 posto, na 6.4'9 bodova.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijske burze nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka

Na azijskim burzama cijene dionice u utorak uglavnom su porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka izazvanih intenziviranjem geopolitičkih napetosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je jutros u plusu 0,11 posto. Tokijski Nikkei indeks, pak, ojačao je 0,41 posto, a oporavili su se i kineski burzovni indeksi, nakon jučerašnjeg pada za otprilike tri posto pod utjecajem goepolitičkih napetosti izazvanih posjetom Pelosi Tajvanu. Indeks šangajske burze jutros je u plusu 0,4 posto, a hongkonške za 0,61 posto.

'Cijene dionica u Hong Kongu i u kontinentalnom dijelu Kine nadoknadile su otprilike trećinu jučerašnjih gubitaka, uslijed olakšanja jer tijekom noći nije bilo nikakvih novih konfrontacija između Kine i SAD-a. Ipak, investitori su i dalje nervozni zbog vojnih vježbi koje su planirane nakon odlaska Pelosi', ističe Steven Leung, izvršni direktor pri UOB Kay Hianu u Hong Kongu.

Pelosti je stigla u utorak navečer po lokalnom vremenu na Tajvan, unatoč upozorenjima službenog Pekinga. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je njezin potez 'velikom političkom provokacijom', a kineska vojska najavila je provođenje 'niza zajedničkih vojnih operacija oko Tajvana od noći 2. kolovoza'.

Kineska državna novinska agencija Xinhua najavila je da će vojne vježbe, uključujući i dalekometno vatreno gađanje, trajati do 4. do 7. kolovza u području oko Tajvana. 'Ipak, vježbe kineske narodne armije više su pokazne nego priprema za rat, tako da kriza još nije osnovni scenarij, a šanse za stvarni konflikt i dalje su niske', naveli su analitičari Euroasia Groupa u svojoj bilješci klijentima.

Dolar poduprt očekivanjima daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa

U međuvremenu, na deviznim tržištima dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je blagih 0,04 posto, na 106,41 bod, nakon što se tijekom noći oporavio za 1 posto, s najniže razine u gotovo mjesec dana od 105.03 bodova.

Troje Fedovih dužnosnika, naime, u utorak je signaliziralo da neće biti odustajanja od monetarnog zaoštravanja koje ima za cilj suzbijanje najviše inflacije od 1980-tih, čak i ako kamatne stope porastu na razinu koja će znatnije ograničiti ekonomsku aktivnost. 

Dvoje od njih, predsjednik Feda u Chicagu Charles Evans i predsjednica Feda u San Franciscou Mary Daly smatraju se dužnosnicima s blažim stavom prema monetarnom zatezanju. Trgovci sada smatraju da su šanse 44 posto da će Fed u rujnu ponovno podignuti kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih bodova.

Tečaj dolara oporavio se prema jenu nakon što je tijekom noći dotaknuo 130,4 jena, te se njime jutros trguje po 132,55 jena, čime je u plusu u odnosu na dan ranije za 0,5 posto. Izgledi za daljnjim snažnim rastom američkih kamatnih stopa podigli su i tečaj dolara prema euru za 0,22 posto, na 1,109 dolara za euro.

Na naftnim tržištima cijene barela su stabilne - u Londonu je barel Brenta pojeftinio 0,49 posto, na 100,05 dolara, a na američkom je cijena WTI-ja pala 0,41 posto, na 94,03 dolara za barel.