prognoza je jasna

Ne znate dolazi li velika kriza? Provjerili smo kako ide prodaja luksuznih satova i što signalizira to živahno tržište

Bionic
Reading

Konstantno promatramo tržište kapitala, zajedno s nekretninama jer Hrvati drže većinu svog bogatstva u nekretninama. Danas smo odlučili pogledati još jednu alternativnu klasu imovine – luksuzne satove, i to iz investicijske perspektive

Satovi, kao klasa imovine, mogu se smatrati alternativnim ulaganjem. Danas smo odlučili pogledati ovu klasu imovine iz tržišne perspektive i promatrati tržišno kretanje u vremenima velike neizvjesnosti. Također, usporedit ćemo povijesno kretanje reprezentativnog indeksa za ovu klasu imovine s tržištem kapitala.

Odlučili smo pogledati indeks SUBDIAL50, kao reprezentativan indeks navedenog tržišta. Indeks prati 50 najtrgovanijih rabljenih luksuznih satova na sekundarnom tržištu. Tih 50 najtrgovanijih modela na sekundarnom tržištu zajedno čine preko 20posto ukupnog novca potrošenog na globalnoj razini na ovom tržištu, a ponderiranje u indeksu temelji se na relativnim prodajnim vrijednostima. Općenito govoreći, satovi uključeni u ovaj indeks su Nautilus - Patek Phillipe, Royal Oak - Audemars Piguet, dok se preostala većina sastoji od Rolexovih modela.

Ovo tržište relativno je drugačije u usporedbi s drugim klasama imovine, a karakterizira ga fiksna/neelastična te stabilna ponuda. Posljedično, moglo bi se zaključiti da su promjene u cijenama prvenstveno potaknute promjenom potražnje. U proteklih šest mjeseci indeks je izgubio 19 posto svoje vrijednosti. Prema Bloombergu, cijene su 'pale na razine koje nisu viđene od prije neviđenog rasta 2021. i početkom 2022.'.

U vremenima nesigurnosti, ne bi trebalo iznenaditi da se potražnja za ovom vrstom imovine smanjuje, što rezultira nižom cijenom te imovine. Pad pokazuje da švicarski brendovi nisu uspjeli održati povijesno visoke cijene. Ako bi ovu informaciju gledali s investicijske strane, to nas ne bi trebalo iznenaditi. Satovi, kao klasa imovine, zabilježili su pad cijena baš kao i dionice, zajedno s obveznicama.

  • +2
Luksuzni satovi Izvor: Profimedia / Autor: Alex Segre / Alamy / Profimedia

Međutim, ako bismo gledali tržišno kretanje dioničkih reprezentativnih indeksa, zabilježeno kretanje u prethodnih šest mjeseci relativno je bolje. NASDAQ, S&P500 i MSCI world bilježe pad od 'samo' 9,1 posto 5,3 odnosno 5,1 posto. Međutim, ne bi trebalo iznenaditi da je pad na tržištu satova veći u usporedbi s tržištem kapitala zbog spomenutog procvata u 2021. i početkom 2022. Također, napominjemo da bi razdoblje pada od posto mjeseci trebalo biti općenito reprezentativno za usporedbu jer su se globalne neizvjesnosti prelile i na druga tržišta – poput tržišta maloprodajnih satova.

Na kraju, istaknuti bi citat čovjeka kojeg ne treba predstavljati, Warrena Buffetta. 'Radije bih posjedovao svu poljoprivrednu zemlju u SAD-u nego svo zlato na svijetu', apelirao je na čitatelje da moraju posjedovati imovinu koja stvarno nešto proizvodi, poput dionica kompanije, a ne samo imovinu predstavljenu 'zlatom što sjaji'. Nadalje, objašnjava, vlasnik zlata nije primio nikakav prihod na svoju imovinu. Umjesto toga, naprotiv, vjerojatno su mu nastali godišnji troškovi za skladištenje.