TAJNE PLATNOG PROMETA

Ne želite da vas više gule? Provjerite kako možete srezati provizije pri plaćanju računa

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 08.03.2019 09:57
  • Objavljeno 08.03.2019 u 09:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Vjerna čitateljica potužila nam se kako je htjela platiti malo veći račun na šalteru svoje matične banke, ali je ostala zatečena kada su joj rekli da je provizija 100 kuna. Provjerili smo zašto su bankarske naknade u pojedinim slučajevima tako visoke i kako ih izbjeći

U pravilu su usluge platnog prometa na šalteru banke daleko skuplje nego ako koristite internetsko bankarstvo. To je dijelom zato što su stvarni troškovi transakcije u poslovnici osjetno viši jer podrazumijevaju rad službenika, a dijelom i zato što banke višim naknadama nastoje smanjiti pritisak na šaltere i poticati korištenje internetskog bankarstva.

Zato ćete vas transakcija koju izvršite preko e-bankarstva koštati maksimalno dvije kune, a ako plaćate u poslovnici banke, može se popeti i na 100 kuna.

Prilikom plaćanja računa (tzv. kreditni transferi) bankarske naknade ovise o tome na koji način obavljate plaćanje (na šalteru ili online) i prema kome vršite plaćanje.

Prebacivanje novca na račun fizičkih osoba koje imaju račun u istoj banci u pravilu je besplatno, neovisno o tome na koji način obavljate plaćanje.

Ako plaćate pravnim osobama u poslovnici, provizija se kreće od jedan do 1,5 posto iznosa računa. Pritom postoje donje i gornje granice koje banke samostalno određuju. Minimalne naknade variraju od pet do 10 kuna, a maksimalne od 75 do 100 kuna.

Slične provizije su i kod drugih pružatelja platnih usluga kod kojih se plaća 'na šalteru'. Primjerice, Fina naplaćuje fiksnu naknadu od 4,80 kuna za iznose do 494,85 kuna, a na račun iznad tog iznosa 0,97 posto uplaćenog iznosa s gornjom granicom od 75 kuna. Hrvatska pošta naplaćuje fiksnu naknadu od pet kuna na račune do 273,22 kune, a na račune iznad tog iznosa 1,83 posto uplaćenog iznosa, odnosno 80 kuna na račune vrijednosti preko 4371,59 kuna.

  • +5
  • +2

Plaćanje karticom

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Plaćanje računa online bankarstvom znatno je povoljnije, osobito kada je riječ o visokim računima. Naknade su u pravilu jedna ili dvije kune, neovisno o iznosu računa, pri čemu je niža tarifa kada plaćate nekome tko ima račun u istoj banci, a viša kada novac ide nekome s računom u nekoj drugoj banci.

Kako na tržištu platnih usluga postoji snažna konkurencija, banke i drugi pružatelji usluga privlače kupce različitim popustima i mogućnostima plaćanja bez naknade.

Banke nude pakete usluga uz jednokratnu mjesečnu naknadu, koji, između ostaloga, uključuju mogućnost plaćanja određenog broja računa s nižom naknadom ili bez naknade.

  • +4
  • +1

Kune

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Fina, Hrvatska pošta i drugi pružatelji usluga platnog prometa privlače korisnike oslobađanjem naknada za pojedine izdavatelje računa s kojima su dogovorili poslovnu suradnju.

Fina na svom popisu ima oko 200 komunalnih tvrtki i drugih institucija za čije račune se ne plaća provizija ili je ona snižena.

U Hrvatskoj pošti bez naknade možete plaćati račune HEP-a i većeg broja komunalnih tvrtki diljem Hrvatske.

Naknade za najčešće korištene platne usluge za sve banke možete provjeriti i usporediti ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!