TRODNEVNI SASTANAK

Financijski čelnici G7 upozorili na globalnu neizvjesnost: Evo što s time ima dug SAD-a

13.05.2023 u 07:59

Bionic
Reading

Na završetku svog trodnevnog sastanka zasjenjenog zastojem u vezi s gornjom granicom duga SAD-a i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, financijski čelnici skupine G7 bogatih nacija upozorili su u subotu na povećanje globalne gospodarske neizvjesnosti

Njihovo okupljanje u japanskom gradu Niigati uslijedilo je jer je zabrinutost zbog neispunjavanja obveza SAD-a potaknula neizvjesnost oko globalnih gospodarskih izgleda, već zamagljenih tvrdoglavo visokom inflacijom i bankrotom američkih banaka.

'Globalno gospodarstvo pokazalo je otpornost na brojne šokove, uključujući pandemiju covida-19, ruski agresorski rat protiv Ukrajine i povezane inflatorne pritiske', rekli su čelnici u priopćenju nakon sastanka. 'Moramo ostati oprezni te ostati agilni i fleksibilni u našoj makroekonomskoj politici usred povećane neizvjesnosti oko globalnih gospodarskih izgleda', naveli su.

U priopćenju se ne spominje zastoj oko gornje granice američkog duga, koji pogađa tržišta u vrijeme kada troškovi posudbe rastu zbog agresivnog monetarnog stezanja američkih i europskih središnjih banaka.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u petak da će se idućeg tjedna sastati s vodećim bankarima Wall Streeta kako bi razgovarala o mogućnosti da Washington ne plati svoj dug prvi put od 1789. 

'Jasno je da bi nevolje u najvećem svjetskom gospodarstvu bile negativne za sve', rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass za Reuters na marginama sastanka G7 istog dana, te dodao: 'Posljedice bi bile loše da se to ne učini'.

O bankovnim problemima, u priopćenju se kaže da će se kreatori politika pozabaviti 'podacima, nadzornim i regulatornim prazninama u bankarskom sustavu'. Zadržali su ocjenu iz travnja da je globalni financijski sustav 'otporan', zahvaljujući regulatornim reformama provedenim nakon globalne financijske krize 2008. godine.

Upozoravajući da je inflacija i dalje 'povišena', središnje banke G7 naglasile su svoju predanost stabilnosti cijena i osiguravanju da očekivana inflacija ostane ograničena, pokazalo je priopćenje.

Skupina je ponovila svoju osudu ruske invazije na Ukrajinu i obećala pojačati nadzor nad prekograničnim transakcijama između Rusije i drugih zemalja. Financijski čelnici G7 u svom su priopćenju također postavili rok do kraja godine za pokretanje nove sheme za diverzifikaciju globalnih opskrbnih lanaca.

Nova shema predviđa da G7 nudi pomoć zemljama s niskim i srednjim prihodima kako bi mogle igrati veću ulogu u opskrbnim lancima za proizvode povezane s energijom, poput rafiniranja minerala i obrade proizvodnih dijelova.