Direktor Hrvatske turističke zajednice

'Ne možemo govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj. Možda kod nas već dođu sa slabim simptomima'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 07.08.2020 19:17
  • Objavljeno 07.08.2020 u 19:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić komentirao je navode njemačkih i talijanskih medija da su se njihovi maturatni zarazili koronavirusom tijekom boravka u Hrvatskoj

"Možemo biti zadovoljni s postignutim rezultatima koji jesu daleko od prošlogodišnjih, međutim s obzirom na cijelu situaciju, ne samo u Hrvatskoj nego i na europskim tržištima, mislim da možemo biti itekako zadovoljni. Brojke pokazuju da smo sada skoro na 50 posto prošlogodišnje sezone, to su kumulativni rezultati od siječnja do danas", komentirao je predsjednik HTZ Kristjan Staničić za N1.

Nastavlja da se turistički promet intenzivirao u sedam dana kolovoza jer se potkraj srpnja pojačao avio promet prema Hrvatskoj. To ga veseli jer su na splitsko i dubrovačko područje zbog toga počeli dolaziti turisti.

Komentirao je i napise njemačkih i talijanskih medija da su im se maturanti iz Hrvatske vratili s koronom.

"To su informacije koje kolaju u međunarodnom javnom prostoru i mi na sve te informacije reagiramo, reagirali smo i na austrijskom tržistu, s MVEP-om smo se uključili u task force pa putem diplomatske mreže pokušavamo regirati.

"Ne možemo govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj jer to nije potvrđeno, može se dogoditi situacija da već dođu u Hrvatsku sa slabim simptomima i onda se vrate nakon inkubacije u svoje zemlje i zabilježe zarazu od korone.

Turistički radnici su disciplinirani i svi se pridržavaju mjera i socijalne distance i dezinfekcije i svih propisanih mjera i to je preduvjet da budemo u poziciji bilježiti bilo kakav turistički promet, to je preduvjet da smo u ovom trenutku u odnosu na konkurenciju sigurna destinacija i ako epidemiološka situacija ostane na ovoj razini ili bolja onda je za očekivati da će kolovoz biti znatno bolji u odnosu kako smo procjenjivali prije mjesec dana", ističe Staničić.

Kaže da bilježe više individualnih gostiju nego organiziranih dolazaka. A ti su turisti smješteni u privatnim apartmanima, dobro su popunjeni kampovi i mali hoteli pa se nada da će se taj trend nastaviti i do kraja kolovoza.

Za sljedeću sezonu kaže da se već intenzivno radi na promociji, imali su sastanak s novom ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, pokrenuli su aktivnosti u pripremi posebnih prezentacija i marketinških aktivnosti, odradili nekoliko video sastanaka s najvećim turoperatorima i načelno dogovorili suradnju za 2021. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!