JOSIPOVIĆEVA PRAVEDNOST

Nasuprot 9 menadžera jedan radnički povjerenik!

05.03.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ideja predsjednika Ive Josipovića da žestoke kritike iz redova radništva, upućene na sastav njegovog Savjeta za gospodarstvo, umiri osnivanjem dviju novih institucija u kojima bi se čuo glas sindikata, mogla bi mu se kao bumerang vratiti u glavu. Kako sad stoje stvari, na najboljem je putu da sindikalne vođe dodatno razbjesni, ali i međusobno posvađa

Na proteste da se sastavom Savjeta za gospodarstvo svrstao na stranu krupnog kapitala, predsjednik je prošli tjedan odgovorio najavom osnivanja Vijeća za socijalnu pravdu i imenovanjem vlastitog povjerenika za radništvo.

Hladan tuš za sinidikate

Kad je to predsjednik na sastanku na Pantovčaku prezentirao čelnicima sindikalnih središnjica, ostavio je dojam da će Vijeće prije svega biti protuteža Savjetu i da će iz njihovog, kako je to najavio, 'sinergijskog rada' on formirati svoje stavove o pojedinim gospodarskim pitanjima.

Iako im je već tad bilo mnogo upitnika iznad glave, sindikalisti su tu inicijativu pozdravili, nadajući se da će im sve nedoumice oko rada Vijeća i povjerenika biti s vremenom razjašnjene.

I zaista, svakog ponaosob ovaj tjedan telefonom je nazvala Josipovićeva savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec-Mojzeš, ali za većinu 'proleterskih' vođa ono što im je rekla bilo je hladan tuš.

Vilim Ribić

U Vijeću, koje će brojati oko deset članova, predsjednik je za sindikate predvidio samo jedno mjesto, dok bi ostatak činilo šaroliko društvo. Prema neslužbenim informacijama, u njemu bi, među ostalima, trebali sjediti don Ivan Grubišić, predsjednica GONG-a Suzana Jašić, čelnik Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović, predstavnik Kaptola i netko tko bi predstavljao udruge invalida.

Ribić poslao pismo predsjedniku

Jedan od onih koji je nezadovoljan Josipovićevim prijedlogom je Vilim Ribić, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata.

'Predsjedniku sam poslao pismo u kojem jasno kažem da koncepcija Vijeća nije dobro osmišljena. Očekivao sam da će to tijelo biti protuteža Savjetu u kojem je krupni kapital. Ovako ispada da ćemo se baviti socijalom, a ne socijalnom pravdom. Umjesto da raspravlja o tome kakav gospodarski i društveni model želimo, Vijeće će se baviti temama kao što su ravnopravnost spolova ili položaj invalida. Za mene je to neprihvatljivo', kaže Ribić.

Iznenadilo ga je i to što bi u Vijeću bio samo jedan sindikalist jer je on očekivao da će ih biti isti broj kao što u Savjetu za gospodarstvo ima predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Trenutno Savjet ima 11 članova, od toga njih devet dolazi iz svijeta biznisa, a četvero je iz HUP-a.

Posebna priča je Josipovićeva ideja da uz Vijeće ima i povjerenika za radništvo, jer ni ta institucija nije baš najjasnija čelnicima sindikalnih vođa. Ukratko, ne znaju što bi taj čovjek uopće radio, a opet, svjesni su toga da ta funkcija nosi određenu moć jer će biti u direktnom kontaktu s predsjednikom.

Borba za pozicije

'Među središnjicama vlada konkurencija i svima je stalo da povjerenik bude iz njegovih redova. Možda bi bilo najbolje da to bude netko neovisan i upoznat s radnim zakonodavstvom', misli jedan od sindikalnih vođa koji je želio ostati anoniman.

S njegovom idejom ne slaže se ostatak društva, a i dosadašnji sindikalni razgovori vode tome da će i za Vijeće i za povjerenika biti predložen netko od sindikalnih čelnika. Zasad, kako doznajemo, najbliži tome da postane Josipovićev povjerenik je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), a za Vijeće konkuriraju Ana Knežević, čelnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Za Knežević pojedine kolege smatraju da 'nije dostojna' da bude na Pantovčaku jer je glavni lik u dva sudska slučaja – osumnjičena je za malverzaciju s nekretninama u Splitu (tužbu su podnijela četiri sindikata, među njima i Matijaševićev HUS) te je optužena da je 1997. i 2001. zloporabila ovlasti i krivotvorila isprave, čime je Sindikat trgovine oštetila za više od 50 tisuća kuna.

Drugu rundu pregovora o tome tko će ući u Vijeće, a tko bi postao 'proleter s Pantovčaka' sindikati bi trebali imati početkom idućeg tjedna.