krenuo stampedo

Potop na burzi: Dionica Leda pala 85 posto!

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 03.11.2017 12:10
  • Objavljeno 03.11.2017 u 10:20
Loš početak burzovnog dana za Medu Ledu

Loš početak burzovnog dana za Medu Ledu

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

U petak je nastavljeno trgovanje dionicama tvrtki iz koncerna Agrokor. Samo se dionicom Leda trguje kontinuirano, dok se dionicama Belja, Vupika, Jamnice, PIK-a Vinkovci, Tiska, Zvijezde i Žitnjaka trguje od 11 do 13 sati u modalitetu dražbe te njima nisu ostvareni prometi

Dionica Leda u prva dva sata trgovanja pala je 85 posto. Zadnja cijena te dionice krajem travnja, kada je obustavljeno trgovanje, iznosila je 3450 kuna, a investitori je danas prodaju po 540 kuna. Promet u prva dva sata trgovanja iznosio je  tri milijuna kuna, što je popriličan volumen s obzirom na anemično trgovanje na ZSE-u u proteklim mjesecima. 

Dionički indeks Crobex 10 u trenucima izvještavanja bio je u minusu 0,85 posto, na 1085 bodova vrijednosti. 

Tvrtke iz sastava Agrokora izvijestile su u petak, uoči ponovnog početka trgovanja njihovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, o korporativnim jamstvima vrijednima više milijardi kuna, koja su dale kao osiguranje za obveze tog koncerna, a koje su dospjele na naplatu 9. travnja.

U obavijestima tih tvrtki pojašnjava se da se radi o korporativnim jamstvima koja su dana kao osiguranje za obveze društva Agrokor te njegovih ovisnih i povezanih društava prema njegovim vjerovnicima.

Jamnica je tako izvijestila da je otvaranjem postupka izvanredne uprave na naplatu dospjelo više od 25,7 milijardi kuna korporativnih jamstava, a riječ je o tražbinama koje su vjerovnici prijavili u postupku izvanredne uprave.

Iznos jamstava o kojima je izvijestila Zvijezda veći je od 24 milijarde kuna, kod Leda i Belja se radi o iznosu od po 19,8 milijardi kuna, kod Vupika 19,6 milijardi kuna, a kod PIK-a Vinkovci 20 milijardi kuna.

'Tu činjenicu dioničari i investicijska javnost trebaju uzeti u obzir prilikom prosudbe hoće li se upuštati u trgovinu dionica izdavatelja', navodi se u obavijestima tih tvrtki.

Trgovanje tim dionicama prekinuto je na temelju rješenja Hanfe 15. svibnja ove godine, a sada su se, kažu na burzi, stekli uvjeti za nastavak trgovine jer je ispunjen uvjet objave godišnjeg izvještaja za 2016. godinu te prvog tromjesečja za 2017., kako je naložila Hanfa.

  • +45
  • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!