tržište kapitala

Nastavljena rasprodaja na Zagrebačkoj burzi

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u četvrtak je nastavilo s rasprodajom te je upisan četvrti uzastopni dan pada. Nakon dosta snažnog rasta početkom godine, CROBEX je u zadnja dva tjedna izgubio 7,2 posto na vrijednosti, a tome je pridonio i pad od 0,8 posto do kojeg je došlo u četvrtak

Uži indeks CROBEX10 je ostvario još i snažniji pad od oko 1,2 posto. Likvidnost se zadržala na povišenoj razini te je protrgovano oko 21 milijuna kuna, čemu je pridonijela i blok transakcija povlaštenom dionicom Adrisa u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

U redovnom prometu je najlikvidnija bila dionica Valamar Riviere kojom je ostvaren promet od 3,4 milijuna kuna, uz pad cijene od 2,3 posto. Oko 1,5 milijuna kuna prometa su imale dionice Hrvatskog Telekoma i AD Plastika, pri čemu je HT kliznuo 0,1 posto, dok je dionica AD Plastika sa skokom cijene od 2,6 posto bila jedini dobitnik među deset najlikvidnijih izdanja.

Među milijunašima su još bile dionice Dalekovoda i Atlantic Grupe koje su pale 4,5 posto i 2,0 posto. Gubitnik dana je dionica Croatia osiguranja koja je potonula 6,3 posto, a u stopu ju slijede građevinari Dalekovod i Viadukt koji su izgubili na vrijednosti 4,8 posto i 4,5 posto.

Na strani dobitnika se ističe dionica Zvijezde koja je nakon nekoliko dana rasprodaje ipak poskočila 8 posto, a nešto iznad 3 posto rasta su upisale dionice Termes Grupe i INA-e.

Dobitnik dana       Zvijezda        +7,97%        3250,00

Gubitnik dana       Croatia osiguranje        -6,25%        6000,00

Crobex          -0,77%         2.065,15

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.