TRŽIŠTE KAPITALA

Nastavljen pad burze, uz povišenu likvidnost

Bionic
Reading

Kraj tjedna dionički indeks CROBEX zaključio je s 0,3 posto minusa, što je njegov četvrti uzastopni dan pada. Na tjednoj razini to je donijelo gubitak od 1,2 posto te najnižu razinu indeksa od travnja ove godine. Uži indeks CROBEX10 kliznuo je 0,2 posto, dok je od sektorskih indeksa najviše na udaru bio indeks industrije, s padom od 1,9 posto

Likvidnost je ostala povišena i u petak, što je obilježje cijelog tjedna. Protrgovano je iznad 11 milijuna kuna, uz tri milijunaša u redovnom trgovanju. Najlikvidnija je bila dionica AD Plastika, kojom je ostvaren promet od 2,3 milijuna kuna, uz pad cijene od 0,8 posto, čime je prekinuta negativna serija od tri uzastopna dana pada. Oko 2,1 milijuna kuna prometa prikupila je dionica HUP-Zagreba, pri čemu je stagnirala cijenom, dok je dionica Hrvatskog Telekoma oslabila 1,3 posto, pri 1,1 milijun kuna protrgovane vrijednosti. Nadomak milijunu kuna prometa bila je povlaštena dionica Adrisa, uz pad cijene od 0,2 posto.

Gubitnik dana dionica je Viktora Lenca, koja je potonula gotovo 10 posto, kao posljedica negativnog sentimenta oko sektora brodogradnje. Slabe izvedbe imale su i dionice Jadrana i Tankerske Next Generation, s minusima od 7,8 posto i 5,1 posto. S druge strane, dobitnike predvodi dionica Varteksa koja je uzletjela 8,7 posto, nakon održane glavne skupštine dioničara, a solidne izvedbe imale su i dionice FTB turizma, s 4,8 posto rasta.

Dobitnik dana Varteks +8,70% 10,00

Gubitnik dana Viktor Lenac -9,52% 7,60

CROBEX -0,30% 1.782,15

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.