GORDAN MARAS:

'Nastavit ćemo s ukidanjem parafiskalnih nameta'

18.09.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Cilj projekta 'Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice' (BIZimpact) je unapređenje poslovne klime u Hrvatskoj razvojem alata koji će omogućiti procjenu učinaka zakonodavnih promjena na malo gospodarstvo i poboljšanje informiranja malog gospodarstva o tim promjenama, istaknuto je na predstavljanju druge faze tog projekta

Projekt je dio operativnog programa 'Regionalna konkurentnost', financiran je sredstvima IPA programa Europske unije i hrvatske Vlade u iznosi od 1,4 milijuna eura, pri čemu EU u financiranju sudjeluje s 85 posto sredstava, a 15 posto su sredstva hrvatskog državnog proračuna.

'Vrlo nam je važno da u zakonodavni proces uključimo poduzetnike i gospodarstvenike. S ovim projektom lakše ćemo ostvariti dio ciljeva Vlade, a to su: uspostava dijaloga s poduzetnicima, usvajanje dobrih i kvalitetnih zakona te unaprjeđenje poslovnog okruženja u Hrvatskoj kako bi ulagači stekli pravnu sigurnost kakvu imaju u većini zemalja EU. Također, nastavit ćemo s daljnjim ukidanjem parafiskalnih nameta',  rekao je na predstavljanju projekta Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Tijekom provedbe projekta radit će se na informiranju poslovne zajednice o budućim učincima u zakonodavnim područjima koja su ključna za poslovanje u Hrvatskoj, procjeni njihovih ekonomskih učinaka, razvoju javno-privatnog dijaloga, širenju informacija i podizanju svijesti te razvoju kapaciteta korisnika projekta za organiziranje informativnih kampanja.

Glavni je cilj projekta Bizimpact, kako je rekao Maras, uspostaviti sustav koji će u demokratskoj proceduri omogućavati donošenje optimalnih zakona i propisa, odnosno takvih zakona i propisa koji maksimalno koriste društvu, gospodarstvu i građanima, a eventualne štete i prepreke razvoju svode na najmanju moguću mjeru.

Prva faza projekta trajala je od rujna 2007. do rujna 2009., dok druga faza traje od ožujka 2013. do ožujka 2015. godine, a glavni korisnik projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Ostali korisnici su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i inovacije (HAMAG INVEST), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska udruga poslodavac (HUP) i Hrvatski savez zadruga (HSZ).

Projekt provodi tvrtka Pohl Consulting&Associates u konzorciju s Altair Asesores, Pinto Consulting i West Midlands Enterprise.