tržište kapitala

Nastavak rasprodaje na Burzi, Crobex u minusu preko dva posto

Bionic
Reading

Gubici na hrvatskom tržištu kapitala su se ponovno intenzivirali, i to uz povećanje prometa, pri čemu su svi dionički indeksi izgubili na vrijednosti. Kao i na drugim europskim i svjetskim burzama, među investitorima je prevladalo izrazito negativno raspoloženje uslijed daljnje nesigurnosti povezane s razvojem zaraze koronavirusom, što je rezultiralo pojačanim prodajnim pritiscima te posljedično značajnim gubicima dioničkih indeksa i velike većine aktivnih izdanja.

Svi dionički indeksi Zagrebačke burze pretrpjeli su osjetne gubitke. Indeks CROBEX je pao za 2,18 posto na 1.819,14 bodova, što je njegova najniža vrijednost od travnja prošle godine. Jednak gubitak upisao je i indeks blue chip dionica CROEBX10 te zaključio na 1.085,25 bodova, dok su među sektorskim indeksima najviše izgubili građevinski CROBEXkonstrukt, koji je potonuo više od sedam posto, te prehrambeni CROBEXnutris s minusom od 5,51 posto.

Likvidnost tržišta je značajno porasla te se ukupni dionički promet udvostručio u odnosu na prethodni dan te je iznosio 21,7 milijuna kuna. Najveći promet od 4,6 milijuna kuna su ostvarile dionice Valamar Riviere, ujedno su bile i jedan od najvećih gubitnika, s obzirom da im je cijena potonula za 6,38 posto na 30,80 kuna, njihovu najnižu razinu još od rujna 2016. godine.

I preostala trgovanja u vrhu likvidnosti su uglavnom bilježila minuse. Pretrpljenim gubitkom još se izdvajaju Kraš i Atlantic Grupa s cjenovnim padom većim od četiri posto, dok je cijeli niz dionica izgubio između dva i tri posto, među kojima i AD Plastik, Zagrebačka banka, Adris grupa. Podravka, Arena Hospitality Grupa…Među deset najaktivnijih izdanja, jedino su dionice Končar elektroindustrije uknjižile dobitak, i to za blagih 0,58 posto, dok su dionice Hrvatskog Telekoma ostale nepromijenjene.

Dobitnik dana Dukat +14,04% 650,00

Gubitnik dana Koka -15,74% 182,00

CROBEX -2,18% 1.819,14

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.