RIBIĆ PROTIV NOVIH TARIFA:

'Našem odvjetniku 155.000, njemačkom 15.000 €'

01.12.2009 u 12:34

Bionic
Reading

Prema novim odvjetničkim tarifama, četiri radnje u brakorazvodnoj parnici ili sporu iz radnoga odnosa koštat će oko dvije tisuće kuna. Svaku iduću radnju odvjetnik će naplaćivati oko 500 kuna

Međutim, iz novog tarifnog sustava izuzeti su imovinsko-pravni odnosi, odnosno procesi u kojima odvjetnici najviše zarađuju. Upozorio je na to danas Vilim Ribić, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata (javne službe), koji je jučer napustio sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća nakon što je većinom glasova prihvaćen prijedlog novih odvjetničkih tarifa. Predstavnici sindikata su glasali protiv, dok su poslodavci i Vlada bili za.

'Izglasani tarifni sustav obuhvatit će samo trećinu sporova. Znači, samo trećinu onoga što pogađa obične ljude. Odvjetnički lobi uspio je zaštititi svoje interese. Građanin s prosječnim primanjima ne može zaštititi svoju pravdu na sudu, jer mu je preskupo ili odustane', rekao je Ribić.

Prema podacima udruge za pravnu pomoć Iuris Protecta, istaknuo je Ribić, u imovinsko-pravnim sporovima vrijednosti deset milijuna eura odvjetnik u Hrvatskoj zaradi približno 155.000 eura, dok njegov kolega u Njemačkoj u džep stavi oko deset puta manje – 15.000 eura

'Nudili smo kao primjer model iz Slovačke gdje odvjetnička tarifa ovisi o visini dohotka stranke, za sve sporove. U Njemačkoj je tarifa fiksna. Ali ni na jedan naš prijedlog nismo dobili kontraargument. Sve se svelo na nadglasavanje i zbog toga sam napustio sjednicu GSV-a', rekao je Ribić.

Prema njegovom mišljenju, kroz GSV poslodavci žele proširiti svoj utjecaj na Vladu, i to vođeni 'uskogrudnim i egoistično orijentiranim interesom'. Zbog toga traži reformu GSV-a, kako bi se odluke donosile usuglašavanjem, a ne nadglasavanjem.

Nakon što je iskritizirao poslodavce i Vladu, što im ide na ruku, tribun zaposlenih u javnim službama osvrnuo se i na zahtjev SDP-a da se iz državnih službi otpusti 20.000 ljudi. Osobito su ga pogodile izjave Slavka Linića.

'Kako netko tko dolazi iz Socijaldemokratske partije može reći da radnici iz industrije financiraju plaće u javnom sektoru? Znači, Linić se slaže s onom da je uzgajanje svinja proizvodnja, a odgajanje djece potrošnja. Zašto SDP svađa radnike?', upitao se Ribić, ističući da brojni dužnosnici lupetaju koliko ljudi treba otpustiti bez ikakve analitičke podloge.

Za Ribića obični čovjek u Hrvatskoj danas nema svog političkog pokrovitelja i zbog toga, zaključio je, hitno nam treba 'treći politički put'