OPORAVAK INDUSTRIJE

Narudžbe u svibnju skočile 25,6 posto

16.07.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Hrvatska industrija u svibnju ove godine bilježi porast novih narudžbi i prometa i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, no minusi s početka godine još se odražavaju na kumulativne podatke pa se u pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dalje bilježi pad i narudžbi i prometa, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

Po tim podacima, ukupne desezonirane nove narudžbe industrije u Hrvatskoj u svibnju su u usporedbi s travnjem 2010. porasle za 25,6 posto. Na godišnjoj razini, u usporedbi sa svibnjem prošle godine, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi bilježi porast narudžbi za 35,3 posto.

Pritom je u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zabilježen rast narudžbi s domaćeg tržišta za 25,6 posto, a sa stranih rast za 77,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, najviše su u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine porasle narudžbe kapitalnih proizvoda, za 108,1 posto, a porasle su i narudžbe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 16,9 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 7,8 posto, dok su pale narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 16,4 posto.

Svibanj je drugi mjesec za redom u kojem se bilježi rast primljenih novih narudžbi na godišnjoj razini, a narudžbe su porasle i u siječnju, no kako su u veljači i ožujku pale za više od 23, odnosno 25 posto, kumulativno se u pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi njihov pad za 1,5 posto

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u u svibnju je u odnosu na travanj porastao za 7,6 posto, dok podaci na godišnjoj razini, kalendarski prilagođeni, pokazuju blagi rast, za 0,8 posto.

Promet industrije u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine na domaćem je tržištu pao za 21,1 posto, dok je na stranom tržištu porastao za 16,8 posto.

Na godišnjoj je razini prihod od prodaje (prometa) kapitalnih proizvoda porastao za 45,7 posto, a energije za 3,4 posto, dok je istodobno smanjen prihod od prodaje netrajnih proizvoda za široku potrošnju (14,2 posto), intermedijarnih proizvoda (8,1 posto) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (2,6 posto).

I kod prometa industrije na kumulativne se podatke odražava pad iz veljače, travnja i svibnja, pa je u pet mjeseci ove godine promet u industriji za 7,4 posto manji nego u istom razdoblju lani.