nakon putinovog poteza

Napokon i malo dobrih vijesti s tržišta plina

30.10.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Cijene prirodnog plina u Europi pale su ispod 800 dolara za 1000 kubičnih metara tijekom trgovanja u petak, prvi put od 17. rujna, prema podacima ICE-a. Takav se pad dogodio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da Rusija može početi upumpavati plin u europska skladišta

Jučerašnja rasprodaja uglavnom je posljedica toga što je ruski predsjednik dao instrukcije državnom plinskom monopolistu Gazpromu da isporuči više plina Europi”, rekli su analitičari Commerzbanka u petak, prenosi Reuters.

“Europi su hitno potrebne veće isporuke prirodnog plina iz Rusije kako bi prebrodila zimu.”

Putin je rekao šefu energetskog diva Gazproma Alekseju Milleru, da počne pumpati prirodni plin u europska skladišta plina nakon što Rusija završi s punjenjem vlastitih zaliha, što bi se moglo dogoditi do 8. studenog.

Pad cijena plina i ugljena stišao je potražnju proizvođača struje za dizelom i mazutom koji su im trebali poslužiti kao jeftinija alternativa.

Futuresi za prosinac u TTF čvorištu u Nizozemskoj pali su na čak 795,8 dolara za 1000 kubičnih metara ili 66,375 eura po MWh. Cijena je tijekom dana pala za 14%.

Burzovno trgovanje prirodnim plinom u Europi završilo je 28. listopada po cijeni od 927,5 dolara za 1000 kubičnih metara.