bacili se u potragu

Preskupo gorivo tjera Nijemce na dosad nezamislive poteze

27.10.2021 u 21:20

Bionic
Reading

Rastuće cijene motornih goriva kod kuće potaknule su ove jeseni dosad nezamislivi prekogranični "benzinski turizam" u Njemačkoj

Unatoč troškovima putovanja, sve veći broj Nijemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susjednim zemljama, piše Russia Today.

Cijena benzina u Njemačkoj dosegnula je gotovo 2,0 eura (2,30 dolara) po litri, što znači da pun spremnik goriva košta oko 20 eura više nego u susjednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

"Vožnja preko granice samo radi dolijevanja goriva vrijedi truda ako je razlika u cijeni velika, a udaljenost vrlo kratka", kaže Jurgen Albrecht, stručnjak za gorivo u njemačkom Generalnom Auto-Moto Klubu.

Međutim, kako se razlika u cijeni povećava, a prognoze se pogoršavaju, sve je više Nijemaca spremno na duža putovanja u susjedstvo kako bi natočili gorivo.

“Svi su zabrinuti zbog rasta cijena. Čuo sam da bi se sljedeće godine mogli utrostručiti", rekao je jedan vozač za RT.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Drugi kaže da gorivo posvuda poskupljuje i da je zabrinut da će punjenje rezervoara postati preskupo, a to ovisi o njegovom automobilu.

“Ako živite daleko od javnog prijevoza, što vam drugo preostaje?”, dodao je.

Globalne cijene prirodnog plina, ugljena, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom.

Osim toga, ulaganja u energetski sektor ograničena su zbog pandemije, dok su razine zaliha u skladištima prirodnog plina u Europi niže nego inače.

Utjecaj ovih čimbenika na cijene goriva osjeća se ne samo u Njemačkoj, već i diljem Europe. Prema ZTG-u, njemačkom trgovačkom udruženju benzinskih postaja, cijene goriva rapidno rastu, a njihovom naglom skoku doprinose i porezi i carine.