'the Big Quit' je passé?

Nakon 'velike ostavke' ovo je novi trend na tržištu rada: Što su 'bumerang zaposlenici' i zašto je baš sada dobro vratiti se starom poslodavcu

21.08.2022 u 15:01

Bionic
Reading

The 'Big Quit' ili velika ostavka, odnosno porast broja otkaza, većinom među mlađom populacijom, jedan je od novijih ekonomskih trendova koje je iznjedrila pandemija. Nakon poplave otkaza koja je poharala svijetom, sada se nazire još jedan trend u svijetu tržišta rada. Riječ je o tzv. bumerang zaposlenicima, odnosno ljudima koji su za vrijeme pandemije dali otkaz, ali su se potom opet vratili na svoje staro radno mjesto

Ako ste dali otkaz i zaposlili se na novom radnom mjestu, ali biste se sada ipak radije vratili na staro, niste jedini. Istraživanje američke HR tvrtke UKG pokazalo je da 43 posto ljudi koji su dali otkaz tijekom pandemije sada misli da im je zapravo bilo bolje na prošlom radnom mjestu. Nadalje, istraživanje je pokazalo da se jedna u pet osoba koje su dale otkaz već vratila na svoje staro radno mjesto. Svi oni su prema novoj terminologiji ‘bumerang zaposlenici’, piše CNBC.

‘Na početku COVID pandemije svi smo doživjeli svojevrsni šok te je jedan broj nas odlučio napustiti poslodavca koji nam je čak bio prihvatljiv radi neke pozicije koja nam je nudila bolju zaradu, veću kontrolu ili samo promjenu. Sada, kada je svijet ponovno uhvatio neki ustaljeni pretpandemijski ritam, naša prethodna radna mjesta nam se čine boljima nego što smo to prvotno mislili’, smatra Brad Harris, profesor menadžmenta i ljudskih resursa na visokoj školi biznisa HEC Paris.

Prema njegovim riječima mnoge tvrtke su se s obzirom na to kako su se okolnosti i poslovni milje mijenjali za vrijeme pandemije odlučile poboljšati radne uvjete, što povećanjem fleksibilnosti, što povećanjem plaća.

Rad od doma Izvor: Profimedia / Autor: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

‘Velika ostavka’ tu je odigrala značajnu ulogu jer su se zbog niza otkaza mnoge tvrtke borile s nedostatkom kvalificirane radne snage.

‘Vidljiv je trend ponovnog zapošljavanja starih zaposlenika. Znaju raditi, poznaju poslovnu kulturu tvrtke i na njih se ne moraju trošiti resursi koji bi se trošili na potpuno novog zaposlenika’, objašnjava Jennifer Brick, karijerna trenerica. Poslodavci su prije izbjegavali zapošljavati stare zaposlenike, no sad im je, čini se, bumerang-strategija draža opcija od zapošljavanja novih zaposlenika.

Ipak, još uvijek postoje poslodavci koji ne pribjegavaju ovoj strategiji zapošljavanja jer bi to moglo 'slati lošu poruku o lojalnosti'. Ali ako ste na prethodnom radnom mjestu bili uspješni, postoji velika mogućnost da vas vaš stari poslodavac želi natrag jer mu je lakše zaposliti osobu koja provjereno dobro radi svoj posao i već je uhodana u njega, nego potpuno novu osobu.

S gledišta poslodavca još jedna prednost zapošljavanja ‘povratnika’ je u tome što se ostalim zaposlenicima šalje poruka da možda trava ipak nije toliko zelenija negdje drugdje.

S gledišta zaposlenika, smatraju stručnjaci, najveća je prednost što se vraćate na poznato. Vraćate se u poslovno okruženje koje poznajete, a vrijeme u kojem ste odsutni poslodavcu može pomoći da spozna gdje je prostor za poboljšanje radnih uvjeta.

‘U najboljem slučaju poslodavac će spoznati koliko zapravo vrijedite i dobit ćete povišicu ili bolje radno mjesto’, smatra Harris. Ipak, Amy Zimmerman, glavna direktorica za ljudske resurse u Relay Paymentsu kaže da povratak na stari posao može imati i negativne implikacije. Povišica ili promaknuće povratnika tako mogu uvesti razdor u njegove odnose sa starim kolegama.

Stručnjaci smatraju da je još jedan potencijalni problem prvotni razlog vašeg povratka na staro radno mjesto. Socijalni psiholozi ustanovili su da kao ljudska vrsta imamo tendenciju povratka u nezdrave osobne odnose, a to vjerojatno vrijedi i za naše poslovne odnose. Stoga je od velike važnosti ‘dobro procijeniti zašto ste otišli i zašto se vraćate’. Kratkoročno se stvari mogu činiti boljima, ali postoji rizik da se opet vrate na staro.

‘Ako su vaši razlozi za otkaz bili nekompetentno vodstvo ili toksično radno okruženje, to će vrlo vjerojatno i dalje biti problem’, zaključila je karijerna trenerica Brick.