NAGLI RAST

Nakon ukidanja mjera Kinezi tijekom lunarne Nove godine 'navalili' na putovanja

28.01.2023 u 08:49

Bionic
Reading

Praznična putovanja unutar Kine tijekom tjedan dana praznika lunarne Nove godine porasla su za 74 posto, a u inozemstvo iz Kine se udvostručila u odnosu na prošlu godinu nakon ukidanja covid ograničenja koja su tri godine 'gušila' putovanja, izvijestili su mediji u subotu

Procjenjuje se da je tijekom blagdanskog tjedna, koji je završio u petak, ostvareno 226 milijuna domaćih putovanja svim sredstvima, uključujući i avionima, naveli su na državnoj televiziji CCTV, pozivajući se na vladine podatke.

U istom tjednu prošle godine, po podacima ministarstva prometa, bilo je oko 130 milijuna domaćih putovanja, dok je tijekom posljednjeg lunarnog novogodišnjeg praznika, prije nego što se novi koronavirus pojavio krajem 2019. u gradu Wuhanu, bilo oko 420 milijuna putovanja po Kini.

Istodobno, u inozemstvo ili prekogranična putovanja iz Kine su se u prvih šest dana praznika više nego udvostručila – na gotovo 2,4 milijuna, što je i 124 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, objavila je u petak Nacionalna imigracijska uprava (NIA).

To je još uvijek daleko manje od prekograničnih putovanja ostvarenih iz Kine tijekom praznika lunarne Nove godine 2019., kada ih je, po podacima koje je navela novinska agencija Xinhua, bilo 12,5 milijuna.

  • +41
Otvaranje granica u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Vernon Yuen/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lunarna Nova godina je najvažniji praznik u godini u Kini kada veliki broj ljudi iz Kine putuje po zemlji i u inozemstvo zbog godišnjeg obiteljskog okupljanja, posebice oni koji rade u uspješnim kineskim obalnim gradovima odlaze u svoje rodne gradove i sela.

Kina je početkom prosinca 2022. nakon tri godine snažnih covid mjera i ograničenja te nakon prosvjeda protiv ograničenja, i unatoč širenju virusa, popustila svoju strogu politiku 'nula covid', dopustivši ljudima da putuju.