sporna inicijativa

Treba li na bocu vina ili piva staviti etiketu 'alkohol uzrokuje bolest jetre'? Irci misle da treba, što je izazvalo rat unutar EU-a

27.01.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Irska planira uvesti pravilo da na bocama vina, piva i žestokih pića moraju biti etikete sa zdravstvenim upozorenjem, slične onima na kutijama cigareta. Pisalo bi da alkohol uzrokuje bolest jetre, šteti nerođenoj djeci i izravno je povezan sa smrtonosnim karcinomima. Irska inicijativa izazvala je burne reakcije u EU. Devet zemalja članica uložilo je prigovor, a industrija alkoholnih pića nazvala je to napadom na slobodnu trgovinu unutar Unije

Stavljanje zdravstvenih upozorenja na sva alkoholna pića posljednji je i najkontroverzniji dio važnog irskog Zakona o javnom zdravstvu iz 2018., čiji je cilj smanjiti zlouporabu alkohola i troškova koje zbog toga ima zdravstvo. Zakon je već odredio minimalne cijene alkohola u trgovinama, što je razbjesnilo potrošače koji više ne mogu kupiti jeftino pivo ili votku.

Irske vlasti znaju da postavljanje upozorenja o raku na sva alkoholna pića znači početak rata s proizvođačima vina, pivarima i destilerima iz Europe i svijeta. Zbog toga, iako je za to dobio zeleno svjetlo Europske komisije, irski ministar zdravstva Stephen Donnelly tek treba potpisati nacrt propisa koji se dorađuju u konzultacijama s uredom državnog odvjetnika, piše Politico.

Nakon što Donnelly donese propise kreće trogodišnje razdoblje prilagodbe prije nego što alkohol u trgovinama dobije etikete s upozorenjima. To ostavlja dovoljno prostora industriji pića da ih pokuša odgoditi ili u potpunosti srušiti.

'Ono što traže Irci je dezinformacija! Nije fer uspoređivati ​​alkohol s cigaretama. Ako se konzumira u ispravnoj količini, jedna čaša vina po obroku blagotvorno djeluje na zdravlje', požalio se Ettore Prandini, predsjednik glavnog talijanskog poljoprivrednog lobija Coldiretti. ​

Ulrich Adam iz industrijske lobističke skupine SpiritsEurope složio se s njim, tvrdeći da Irska ne pravi razliku između 'umjerene' i 'pretjerane' konzumacije alkohola.

  • +34
Dublin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Industrija pića ismijava irsku inicijativu nazivajući je antieuropskom jer, tvrde, stvara trgovinske barijere i potkopava zajedničko tržište EU-a. Irski planovi 'udaraju na temelje europskog gospodarstva i dovode u pitanje slobodno kretanje roba, demontirajući instrument koji je Europljanima donio toliko dobrobiti', izjavio je Lamberto Frescobaldi, predsjednik talijanske udruge vinara Unione Italiana Vini.

Toj državi ovo nije prvi put da ulazi u sukob s nekim jakim industrijskim lobijem. Prije gotovo 20 godina bila je prva na svijetu koja je zabranila pušenje u zatvorenim radnim mjestima, uključujući pubove. Dublin je uveo najviše poreze u EU na duhanske proizvode i najoštriju regulaciju prodaje cigareta.

Irski ministar zdravstva Donnelly ustvrdio je da su prednjačili u Europi kada je u pitanju duhan, a isto to mogu učiniti i kada je riječ o alkoholu.

Proizvođači alkoholnih pića alergični su na svaku usporedbu sa suzbijanjem pušenja. 'Proizvođači vina vide ovo kao napad na proizvod koji je dio životnog stila i normalne zdrave prehrane. Ovo nema veze s raspravama oko cigareta i pušenja', izjavio je Cormac Healy, direktor Drinks Irelanda, glavne lobističke grupe za pivovare, destilatore i distributere u zemlji.

Kritičari upozoravaju da Irska minira planove Europske komisije da donese prijedlog o zajedničkom označavanju alkoholnih pića, u sklopu Plana za borbu protiv raka, do kraja 2023. godine. Proizvođači su zabrinuti da bi druge zemlje članice EU-a mogle slijediti primjer Dublina, donoseći različite oznake koje bi povećale birokraciju i troškove.

Iako je irsko ministarstvo zdravstva već izradilo dizajn zdravstvenih etiketa, Healy predviđa da ga nijedan irski proizvođač piva ili destiler neće uklopiti u svoj zadani dizajn pakiranja. To bi značilo posebne linije limenki i boca samo za irsko tržište. Predvođena globalnim robnim markama Guinness i Jameson, irska industrija alkoholnih pića većinom izvozi svoje proizvode diljem svijeta.

Irène Tolleret, francuska zastupnica iz kluba Renew Europe u Europskom parlamentu i supredsjedateljica parlamentarne međuskupine za vino, alkoholna pića i kvalitetnu hranu, rekla je da je irski prijedlog 'opasan presedan' za zdravo funkcioniranje jedinstvenog tržišta i prozvala Komisiju jer se nije suprotstavila toj inicijativi.

I talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani kritizirao je irski plan kao 'napad' na identitet i naslijeđe njegove zemlje.

'Komisija bi trebala intervenirati i vratiti pravila te zemlje u sklad s pravilima jedinstvenog tržišta', rekao je novinarima nakon sastanka s irskim ministrom vanjskih poslova Micheálom Martinom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu ovog tjedna.