materijalna prava

Nakon Podravke sindikat PPDIV se sprema na pregovore u Koestlinu i Iridi

01.12.2023 u 15:07

Bionic
Reading

Povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) za sjeverozapadnu Hrvatsku Davor Vrbek, najavljuje pregovore o materijalnim pravima u bjelovarskom Koestlinu i tvrtki Irida iz Daruvara, koja se bavi pakiranje smrznutih ribljih proizvodima

Povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) za sjeverozapadnu Hrvatsku Davor Vrbek, najavljuje pregovore o materijalnim pravima u bjelovarskom Koestlinu i tvrtki Irida iz Daruvara, koja se bavi pakiranje smrznutih ribljih proizvodima.

Za Hinu kaže da je u Podravci napravljen veliki iskorak u odnosu na prijašnje razdoblje, a što se tiče pregovora u bjelovarskom Koestlinu i koji su pokrenuti u listopadu, dogovoreno je da se kolektivni ugovor koji je trajao do studenoga produži do kraja ove kalendarske godine. Tu odluku objašnjava time što je tamošnja osnovica na izračun plaće minimalac te se on množi s koeficijentima radnika.

S obzirom na to da u trenutku pregovora nije bilo poznato koliko će iznositi minimalna plaća u Hrvatskoj, kolektivni ugovor je produžen na još mjesec dana, a potom će se sjesti za pregovarački stol ne bi li se našlo najpovoljnije rješenje za zaposlenike bjelovarske tvrtke, kaže Vrbek.

U daruvarskoj Iridi koja se bavi pakiranjem smrznutih ribljih proizvoda, stanje prema Vrbekovim riječima nije najbolje jer su ondje primanja niska, a dodatan problem jest taj što poslovanje nije dozvoljavalo isplatu minimalca pa je uveden doplatak do minimalne plaće.

Tražit ćemo od Uprave izradu kompletno nove sistematizacije kako bi se izbjegla isplata doplatka do minimalne plaće i kako bi se isplaćivala u zakonskim okvirima. To će biti prvi zahtjev pregovora, a onda ćemo vidjeti što se još može učiniti na poboljšanju materijalnih prava radnika, kaže Vrbek.

Ocjenjuje da poljoprivredno-prehrambena industrija općenito i dalje zaostaje u plaćama u odnosu na druge grane gospodarstva.