krenulo ih

Nakon Exxona i Chevrona, Shell prijavio najveću dobit u povijesti - lani su zaradili 40 milijardi dolara

02.02.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Nakon što su naftni divovi Exxon i Chevron objavili podatke o rekordnoj zaradi prošle godine i time izazvali lavinu kritika u javnosti, još jedan naftni gigant prošle je godine ostvario najveći profit u povijesti. Naftna kompanija Shell tako je prošle godine zaradila gotovo 40 milijardi dolara

Rekordni profit naftne tvrtke Exxon od 55 milijardi dolara u jeku energetske krize koja se izrazito loše odrazila na kućne budžete ljudi diljem svijeta izazvao je kritike cjelokupne javnosti, a posebno razbjesnio Bijelu kuću . 'Narod pati zbog ruske invazije, a oni si trpaju u džepove', oštra je poruka Bijele kuće. Sad je i britanski naftni div Shell objavio podatke o poslovanju u prošloj godini i pao je još jedan rekord.

Ukupan profit ove tvrtke bio je 39,9 milijardi dolara, što je kao i u slučaju Exxona, dvostruko više nego 2021. godine, kad je Shell ostvario profit od 19,29 milijardi. Takve rezultate ove naftne tvrtke mogu zahvaliti ponajviše rastom cijene fosilnih goriva, odnosno ograničenom ponudom u jeku rata u Ukrajini i povećanom potražnjom, piše CNBC.

Samo u posljednjem tromjesečju Shell je zaradio 9,8 milijardi dolara. Kompanija je najavila program otkup dionica vrijedan četiri milijarde dolara koji bi trebao završiti u prvom kvartalu. 'Naši rezultati u četvrtom tromjesečju i na razini cijele godine pokazuju snagu našeg portfelja, kao i našu sposobnost da i u nestabilnom svijetu isporučimo vitalnu energiju našim klijentima', rekao je novi izvršni direktor Shella Wael Sawan.

'Najnoviji izvještaji o zaradi jasno pokazuju da naftne kompanije imaju sve što im je potrebno, uključujući rekordnu dobit i tisuće neiskorištenih, ali odobrenih dozvola za povećanje proizvodnje, ali umjesto toga odlučuju tu zaradu uložiti u punjenje džepova direktora i dioničara', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Abdullah Hasan.

  • +11
Rat u Ukrajini 02.02.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP