novi plafon

Nakon ekstremnog poskupljenja gorivo u susjedstvu sve povoljnije: Provjerili smo kolike su uštede ako odlučite 'tankati' preko granice

15.03.2022 u 14:10

Bionic
Reading

Cijene goriva na benzinskim crpkama dosegnule su novi plafon. Vlada je ovoga puta pustila tržištu da odradi svoje, očekujući smirivanje stanja idućeg tjedna. Provjerili smo kamo nakon aktualnog vala poskupljenja možete skočiti po jeftinije gorivo, a kamo je bolje da krenete s punim spremnikom

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvjema uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Cijene goriva ovog tjedna prate val poskupljenja sirove nafte od početka prošlog tjedna, pa je u takvim uvjetima cijena eurosupera skočila s 12,18 na 13 kuna, a eurodizel je poskupio još više – s 12,51 na 13,91 kunu po litri.

Dinamično je i na susjednim tržištima na kojima vladajući također posežu za različitim mjerama obuzdavanja cijena. Situacija se mijenja iz dana u dan pa danas neka zemlja može biti povoljnija, a već sutra skuplja nego Hrvatska.

Prema prikupljenim podacima, Hrvatska je trenutno najskuplja među zemljama ex-Yu prostora, a jeftinija u usporedbi sa zapadnim zemljama iz bližeg okruženja.

Najskuplja Njemačka, najpovoljnija Mađarska

Uvjerljivo najskuplje gorivo je u Njemačkoj, u kojoj je eurosuper 95 dosegnuo 2,27 eura (17,2 kune), a dizel 2,32 eura (17,56 kuna). Snažno su skočile i cijene u Austriji premašivši dva eura po litri pa nije uputno krenuti prema Grazu ili Beču s polupraznim rezervoarom. Slična situacija je i u Italiji, u kojoj se cijene vrte oko dva eura po litri.

U potrazi za jeftinijim gorivom glavna meka potrošača u okruženju postala je Mađarska zbog dugotrajno zamrznute cijene osnovnih goriva na 480 forinti (1,28 eura po litri). No zbog invazije stranaca na benzinske postaje sa svih strana mađarska vlada uvodi ograničenja. Stranim vozilima težine iznad 3,5 tona dozvoljava se da 'tankaju' samo na određenim benzinskim pumpama. Za vlasnike osobnih vozila još nema ograničenja pa prelaskom mađarske granice benzinci mogu na spremniku uštedjeti oko 166 kuna, a dizelaši čak 212 kuna.

  • +5
Opet gužve na benzinskim postajama uoči poskupljenja Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osjetno povoljnija je i susjedna Bosna i Hercegovina, nadomak mnogo šireg kruga potrošača. Na spremniku benzina u BiH možete uštedjeti oko 120 kuna, a na spremniku dizela oko 158 kuna.

Solidnu uštedu možete postići i ako skočite do Slovenije jer je slovenska vlada početkom tjedna zamrznula cijene goriva na 30 dana. Spremnik benzina u Deželi jeftiniji je za oko 80 kuna, a dizela za oko 112 kuna. Sličnu uštedu možete postići i na benzinskim postajama u Srbiji.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Umirujuće vijesti za naredni tjedan

Dobra vijest je da bi, kako sada stoje stvari, ekstremne cijene goriva trebale potrajati samo nekoliko dana. Već idućeg tjedna očekuje se ozbiljnija korekcija s obzirom na to da su cijene nafte na svjetskom tržištu snažno pale zbog usporavanja potražnje i pojačanih nada u diplomatsko rješenje rusko-ukrajinskog rata.

Dodatnu mjeru u obuzdavanju rasta cijena najavio je danas i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Prema njegovim riječima, Vlada će u četvrtak donijeti uredbu kojom će distributere do kraja godine osloboditi obveze miješanja biogoriva s dizelom i benzinom, što bi trebalo dovesti do pada cijene od oko 50 lipa po litri goriva.