TRŽIŠTE KAPITALA

Najveći skok CROBEX-a od sredine listopada

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Domaće tržište kapitala je nakon slabašne izvedbe tijekom većine tjedna kraj ipak dočekalo u pozitivi, zahvaljujući snažnom skoku indeksa CROBEX u petak, što je vjerojatno posljedica uljepšavanja portfelja pred sam kraj godine. Naime, CROBEX je uzletio nešto iznad 1 posto, što je njegova najbolja izvedba od sredine listopada, te je tjedni rast iznosio 0,3 posto, nakon dva tjedna minusa.

Solidnih 0,7 posto rasta upisao je uži indeks CROBEX10, dok je sektorske indekse predvodio indeks građevinskog sektora s 4,8 posto rasta. Likvidnost se zadržala na blago povišenoj razini, kao i dan ranije te je protrgovano oko 13,5 milijuna kuna, čemu je pridonijela blok transakcija povlaštenom dionicom Adrisa u iznosu od 3,9 milijuna kuna.

Nešto življe je bilo i u redovnom trgovanju, s dva milijunaša, gdje je najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma s 3,1 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 1,2 posto. Među milijunaše se ugurala još samo povlaštena dionica Adrisa koja je pri 1,6 milijuna kuna prometa zabilježila rast od 0,6 posto.

Burzom su prevladavali dobitci te je u prvih petnaest najtrgovanijih dionica bilo svega dva gubitaša. Dobitnik dana je dionica Dalekovoda sa skokom cijene od 7,1 posto, a solidnu izvedbu od 5,8 posto rasta je upisala dionica Saponije.

Na strani gubitnika možemo od likvidnijih izdanja izdvojiti dionicu Solarisa s minusom od 1,7 posto, kao i Đuro Đaković Grupe s 1,4 posto pada.

Dobitnik dana Dalekovod +7,14% 5,40

Gubitnik dana Solaris -1,69% 580,00

CROBEX +1,04% 1.998,24

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!