VRHUNSKO OBRAZOVANJE

Najprestižnije europske srednje škole dolaze se prezentirati u Zagreb, evo što nude

19.04.2024 u 11:36

Bionic
Reading

Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton. Riječ je o školama čiji učenici uspješno upisuju Ivy League i Russel Group sveučilišta, a osim programa, hrvatski učenici moći će se upoznati i s mogućnostima stipendiranja.

„Trenutno se preko ovoga programa obrazuje više od 80.000 učenika u 111 škola u 24 zemlje na pet kontinenata. Škole koje će se predstaviti vodeće su europske škole, koje je časopis Forbes proglasio najboljima, a o njihovoj kvaliteti svjedoče i uspjesi učenika. Naime, njihovi učenici ostvaruju rezultate IB diplome iznad svjetskog prosjeka, upisuju vodeća svjetska sveučilišta, a kod učenika potiču akademsku izvrsnost, kao i razvoj specifičnih vještina poput STEM znanja, sporta i umjetnosti“, kaže Lea Šegotić, viša savjetnica u agenciji za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu IntegralEdu.

U Zagreb dolazi devet škola poznatih po inovativnim metodama poučavanja koje uključuju moderne STEM laboratorije i personalizirani program učenja, koji može biti orijentiran na sportske aktivnosti, specijaliziranu glazbenu nastavu, produkciju, književnost i prirodne znanosti.

Među školama ističu se tri španjolske, jedna portugalska te jedna švicarska škola. Sotogrande International School jedna je od najboljih 75 IB škola u svijetu opremljena modernim STEM laboratorijima, umjetničkim studijima i prostranim igralištima na otvorenom. King’s College, Soto de Viñuelas časopis Forbes proglasio je najboljom školom u Španjolskoj, čijih 90% učenika upisuje elitna svjetska sveučilišta, dok se Međunarodna škola San Patricio istaknula svojim inovativnim metodama poučavanja i dinamičnim kurikulumom. Uz njih, u Zagreb dolazi i jedna od najprestižnijih obrazovnih institucija na svijetu – King's College School iz Portugala, u kojoj se učenje odvija kroz poznati nastavni program Cambridge International (do 15 godina) te kroz IB Diploma Programme. Međutim najviše od svih škola ističe se škola St. George International School, švicarska privatna srednja škola, koja je prošle godine imala najbolje ocjene od svih IB škola na svijetu, s visokih 37 bodova.

Od kampa surfanja i mode do Real Madrid nogometne akademije

Uz svoje regularne programe, škole će predstaviti i ljetne kampove, u kojima učenici uz nadograđivanje znanja pojedinog jezika mogu usavršavati i druge vještine poput surfanja, golfa, tenisa, pola. Među sportskim kampovima, posebno se ističe Real Madrid nogometna akademija španjolskog King's Collegea blizu Madrida dizajnirana za dječake i djevojčice do 16 godina koji žele trenirati i učiti napredne nogometne tehnike i sudjelovati u raznim aktivnostima vezanima uz nogometni klub Real Madrid.

Uz sportske, učenici u kampovima mogu razvijati i kreativne vještine poput mode, umjetnosti, ali i znanja iz prirodnih znanosti poput medicine, biologije i STEM-a.

Mogućnost ostvarivanja Nsouli stipendija

Hrvatski učenici u sklopu Međunarodnog srednjoškolskog obrazovanja i ljetnih kampova moći će se upoznati i s mogućnostima ostvarivanja Nsouli stipendije, koja se pruža učenicima koji moraju imati najmanje 13 godina, pokazivati izvrsnost u najmanje 2 od 3 Inspired stupa (akademska izvrsnost, sport i umjetnost) te koji nemaju sredstava za pristup Inspired školama bez ove stipendije. Stipendija pokriva školarinu i smještaj, a da bi ju ostvarili učenici trebaju pripremiti dokumentaciju, položiti verbalni, neverbalni, kvantitativni i IQ test te obaviti razgovor s ravnateljem škole. Ova stipendija je otvorena za prijavitelje iz cijelog svijeta te se traže samo najbolji od najboljih učenika.

Prijave za Nsouli stipendije traju do kraja travnja 2024., a rezultati se objavljuju 30. svibnja ove godine.

Događaj Međunarodno srednjoškolsko obrazovanje i ljetni kampovi organiziraju IntegralEdu, najveća savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu te Inspired Education Group, vodeća grupa za obrazovanje u svijetu.