ČETIRI SAVJETA

Najčešće pogreške u pisanju projekata

12.11.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Kada predajete projekt na određeni natječaj, vaš će projektni prijedlog završiti u rukama evaluatora koji će ga ocjenjivati sukladno kriterijima evaluacije koje smo spominjali u prethodnom članku. Upravo proces evaluacije igra ključnu ulogu kada je riječ o tome hoćete li dobiti financiranje od Europske unije, a u nastavku vam donosimo pregled najčešćih pogrešaka u pisanju projekata koje mogu utjecati na prolaznost vašeg projektnog prijedloga

Kada predajete projekt na određeni natječaj, vaš će projektni prijedlog završiti u rukama evaluatora koji će ga ocjenjivati sukladno kriterijima evaluacije koje smo spominjali u prethodnom članku. Upravo proces evaluacije igra ključnu ulogu kada je riječ o tome hoćete li dobiti financiranje od Europske unije, a u nastavku vam donosimo pregled najčešćih pogrešaka u pisanju projekata koje mogu utjecati na prolaznost vašeg projektnog prijedloga!

1. Projekt nije u skladu s ciljevima i prioritetima natječaja
Svaki natječaj ima definirane ciljeve i prioritete te se očekuje kako će i projekti prijavljeni na natječaj doprinositi ispunjenju navedenih ciljeva i prioriteta. Njih možete pronaći u Uputama za prijavitelje te je iznimno važno da u projektnom prijedlogu pokažete na koji način je vaš projekt usklađen s navedenim ciljevima i prioritetima. Oni projekti koji se ne uklapaju u smjernice natječaja te nikako ne mogu doprinijeti ispunjenju ciljeva i prioriteta određenih natječajem, neće dobiti dovoljno bodova i proći u daljnju proceduru.

2. Problemi koji će se riješiti nisu precizno određeni
Ukoliko dobro ne definirate probleme koje rješavate projektom, u pitanje se dovodi opravdanost cijelog projekta. Problemi se moraju dobro identificirati i opisati te povezati s ciljevima, rezultatima i aktivnostima projekta. Cilj je pokazati zašto vam trebaju bespovratna sredstva te koji ćete važan problem tim sredstvima riješiti!

3. Loše razrađena projektna ideja
Sve počinje od vaše projektne ideje, no kada dođe do pisanja projektnog prijedloga, ta ideja mora biti dobro razrađena i pretvorena u projekt. Drugim riječima, nije dovoljna samo ideja: tijekom planiranja i pisanja projekta morat ćete definirati probleme koje rješavate, ciljeve projekta (koji su u skladu s ciljevima natječaja), aktivnosti u projektu (što ćete sve raditi tijekom trajanja projekta) te rezultate projekta (što će se projektom postići). Osim definiranja svih gore navedenih stavki, morat ćete dobro prikazati njihovu povezanost. O tome jeste li ih dobro opisali te jeste li dobro opisali na koji su način povezani, ovisi hoćete li dobiti ili izgubiti određeni broj bodova koji može značiti prolazak projekta.

4. Izbjegavanje definiranja mogućih rizika

Pri pisanju projekta morat ćete definirati i potencijalne rizike koji bi se mogli pojaviti tijekom provedbe projekta. Potencijalni prijavitelji često ne priznaju kako postoji mogućnost pojave određenih problema te ih zbog toga ne definiraju kao potencijalne rizike u projektu. Ovime dovode u pitanje uspjeh čitavog projekta jer se identifikacija rizika u projektnim prijedlozima također boduje. Drugim riječima, potrebno je biti svjestan potencijalnih opasnosti i problema koji se mogu pojaviti u projektu te ih moći kvalitetno definirati. Također, potrebno je imati razrađenu metodologiju izbjegavanja definiranih rizika ili mjera za ublažavanje tih rizika ukoliko se oni pojave.

Ukoliko imate projekt i namjeravate se prijaviti na natječaj te trebate pomoć u pripremi dokumentacije, obratite nam se s povjerenjem na info@eu-projekti.com

Savjet je pripremljen u suradnji s portalom EU-PROJEKTI.INFO – Prvim hrvatskim portalom o EU fondovima!