SEDAM TVRTKI JAVILO SE NA NATJEČAJ

Najbogatiji čovjek na svijetu želi srpski Telekom

Bionic
Reading

Za otkup natječajne dokumentacije srpskog Telekoma, kojeg je Beograd ponudio na prodaju, prijavilo se sedam kompanija. Osim Deutsche Telekoma, Austria Telekoma, France Telecoma i American Móvil, u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu Carlosa Slima, u utrku su se uključili talijanski Werder investment (ogranak egipatskog Orascoma), te ruski Vimpelkom i turski Turkcell, u vlasništvu Mihaila Friedmana, piše Poslovni dnevnik

Vlada je prodaju 51 posto kapitala Telekoma najavila za veljaču, do kada mora otkloniti mnoge kontroverze koje prate prodaju srpskog 'obiteljskog srebra', kako mediji nazivaju najprofitabilniju srpsku kompaniju koja je lani ostvarila dobit od 132,5 milijuna eura

Telekom ima više od devet milijuna korisnika, a osim Srbije gdje je vodeća tvrtka u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, vlasnik je 66 posto Telekoma Republike Srpske i Mtel u Crnoj Gori. Savjetnik za prodaju Telekoma procjenio je njegovu vrijednost na 2,4 milijarde eura.

Od kada je vlada odlučila prodati većinski kapital Telekoma javnost je podijeljena po pitanju treba li prodavati najuspješniju srpsku kompaniju, te da li s njom u u paketu ide i infrastruktura. Premijer Mirko Cvetković je prodaju objasnio nastojanjem vlade da se država počne izvlačiti iz javnih poduzeća, uz napomenu kako je ona loš poduzetnik.

U stručnim krugovima prevladava uvjerenje da se Vlada odlučila na taj loš poslovni korak, kako bi se održala do isteka mandata, jer su državne financije u problemima, a standard građana se u posljednjih godinu dana smanjio za 25 posto, piše Poslovni dnevnik.