APSURDNA ZABRANA

Na šljunku i pijesku gubio milijune i još ih uvozimo iz BiH

25.11.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Hrvatska gubi milijune eura zbog zabrane vađenja šljunka i pijeska iz rijeka, no kako ta zabrana ne važi u susjednim državama i što je još apsurdnije - za iste rijeke - hrvatski brodari prebacili su svoja plovila na bosanskohercegovačku stranu Save i Une, pa sirovinu uvoze u vlastitu zemlju, piše Al Jazeera

Stipe Vulin bio je moćni brodar s flotom od pet brodova, 15 pontona, pet remorkera, 36 mornara i zaradom koja je dosezala i do 2,5 milijuna eura godišnje, a onda je 2010. godine Hrvatska promijenila zakon. To je, objašnjava Vulin, bio početak kraja njegova posla.

'Jednostavno, nakon donošenja zakona o zabrani eksploatacije, bili smo prisiljeni otpustiti radnike, rasprodati brodove i jednostavno ugasiti firmu i tu vrstu posla', žali se bivši riječni brodar Stipe Vulin.

Ipak, zadržao je šest radnika, vrhunski obučenih mornara, koji danas pile drva, dok samo nekoliko metara dalje, na bosanskohercegovačkoj obali rijeke Save, brodovi nastavljaju vaditi pijesak i šljunak i, kako kaže, zarađuju milijune.

Pozivajući se na podatke Državne statistike, riječni brodari tvrde da je Hrvatska od 2010. godine samo iz Bosne i Hercegovine i Srbije uvezla za 76 milijuna dolara šljunka, pijeska i kamena.

Više pročitajte ovdje