IZVOZNICI PLINA

Na samitu u Kataru traži se odgovor na plinsku kizu, ali bez Putina

19.02.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Vodeći svjetski proizvođači plina od nedjelje će u Kataru razgovarati o odgovoru na veliku potražnju za plinom, a očekuje se da ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na samitu zbog rasta tenzija s Ukrajinom, kazali su diplomati, piše AFP.

Forum zemalja izvoznica plina od 11 članova održava svoj godišnji samit, dok su zbog ukrajinske krize znatno porasle cijene plina, a Europa strahuje od ograničenja isporuka plina iz Rusije.

Zemlje članice foruma, među kojima su Rusija, Katar, Iran, Libija, Alžira i Nigerija, posjeduju više od 70 posto potvrđenih plinskih rezervi.

Europska unija traži alternativu Rusiji, ali većina zemalja navodi da im je prozvodnja blizu maksimuma te da mogu isporučiti samo kratkoročne zalihe Europi, ako se postojeći kupci s time suglase.

Diplomati koji su sudjelovali u sastancima prije samita kažu da će skupina, u kojoj nisu neki od ključnih proizvođača poput Australije i SAD-a, razgovarati o načinima povećanja proizvodnje u srednjem roku.

"Međutim, ruke su im vezane. Gotovo da i nema dostupnog plina", kazao je anonimno za AFP jedan diplomat.

Nakon dvodnevnih ministarskih sastanaka, iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je rijetko napuštao svoju zemlju otkako je preuzeo dužnost, pridružit će se katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Taniju, na samitu u utorak.

Ne očekuje se da će se Putin pridružiti samitu, navode diplomati.

Thierry Bros, profesor s pariškog Instituta za političke studije specijaliziran za plinsku industriju, kazao je da Rusija ima globalno dominantnu ulogu u proizvodnji plina jer je njezina gigantska tvrtka Gazprom jedina sa slobodnim kapacitetima.

"Stoga Putin odlučuje, a odluke donosi u Kremlju", istaknuo je Bros.

Ugovorni zahtjevi

Bros je rekao da će forum vjerojatno ponoviti svoju poruku Europi da mora potpisati dugoročne ugovore kako bi imala zajamčenu opskrbu.

Europska unija dugo se protivila ugovorima o uvozu plina na 10, 15 ili 20 godina. Sada pak tvrdi da će provesti energetsku tranziciju i preći na "čiste" energente.

"Sastanak je zanimljiv jer imamo Ruse, s kojima više ne volimo razgovarati, i Katarce koji su veliki prijatelji Europske komisije od kojih se pokušava nabaviti ukapljeni plin", kazao je Bros.

"Rusiji i Kataru cilj je maksimirati dobit i steći dugoročno tržište za plin", dodao je.

Katar kao diplomatski medijator

Katar se sve više pokušava afirmirati kao diplomatski posrednik pa bi se na forumu moglo razgovarati i o Ukrajini, kazao je za AFP Andreas Krieg stručnjak za sigurnost s londonskog King's Collegea.

"Katar bi mogao iskoristiti ovaj forum da dopre do Rusije u vezi s Ukrajinom jer su sve zabrinute oko toga što bi eskalacija krize značila za globalnu sigurnost opskrbe plinom", dodao je.

Kazao je i da Rusija možda želi ugovore s Katarom jer europske zemlje vide u emiratu alternativnog dobavljača plina.

Rusija trenutno ima 40 posto udjela na europskom tržištu, a Katar pet posto.

"Bila bi prava prilika kada bi Katar mogao iskoristiti forum da ponudi svoje dobre usluge Sjedinjenim Državama da posreduju između njih i Rusije u ovoj krizi", ističe Krieg.

Katar i Iran također imaju preklapajuće interese za plin u Zaljevu, a emirat nastoji pomoći oživljavanju nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama iz 2015.

"Ublažavanje sankcija Iranu u konačnici bi također utjecalo na plinski sektor i izvoz plina, što bi bilo pogodno za opći cilj foruma - održavanje sigurnosti opskrbe plinom", smatra Krieg.