UZLAZNI TREND

Na lijekove će se trošiti astronomskih 1.500 milijardi dolara

06.12.2016 u 10:55

Bionic
Reading

Svjetska potrošnja na lijekove na recept do 2021. godine dosegnut će gotovo 1.500 milijardi dolara, iako će godišnja stopa rasta usporiti u odnosu na prethodne godine, pokazuje procjena instituta Quintiles IMS objavljena u utorak

Temeljeno na veleprodajnoj cijeni, to znači potrošnju od oko 370 milijardi više od procijenjene u 2016. godini, dok će od globalnih 1.500 milijardi potrošnja u SAD-u iznositi oko 675 milijardi dolara.

Godišnji rast potrošnje slijedećih pet godina procjenjuje se na četiri do sedam posto, prvenstveno zahvaljujući novijim lijekovima u borbi protiv raka, šećerne bolesti te autoimunim bolestima na razvijenim tržištima. Rast potrošnje u 2014. i 2015. godini, a koji je približno iznosio devet posto, dijelom je bio potaknut rastom potražnje za novim lijekovima za hepatitis C, koja se od tada iznivelirala.

'Nakon dvije godine neočekivano velikih stopa rasta, vraćamo se uravnoteženijoj i sustavnijoj razini rasta, za koju smatramo da će je zdravstveni sustavi i potrošači moći podnijeti', smatra Murray Aitken, izvršni direktor Quintiles IMS Instituta.

Potrošnja u SAD-u, najvećem tržištu s daleko najvišim cijenama lijekova, otprilike će najviše će utjecati na globalni rast tijekom predviđenog razdoblja, s godišnjom stopom od 6 do 9 posto, što je slabiji rast potrošnje nego u 2015. godini, kada je iznosio 12 posto.

Za tržište SAD-a se očekuje usporavanje rasta cijena lijekova, dijelom kao posljedica porasta političkog pritiska, pri čemu bi godišnji porast veleprodajne cijene iznosio od 8 do 11 posto, a porast neto cijena od 2 do 5 posto.

Izvještaj procjenjuje da će svake godine na tržište biti lansirano prosječno 45 novih lijekova, što je povijesno visoka brojka.

Usporavanje gospodarskog rasta u Europi i na tržištima u nastajanju, kao što su kinesko, brazilsko i rusko, utjecat će na sporiji rast potrošnje lijekova idućih godina u odnosu na prethodne i usporiti planove o širenju pristupa većem broju lijekova.

Primjerice, Kina planira potrošiti između 150 i 180 milijardi u 2021,, no godišnji rast potrošnje će usporiti na manje od sedam posto u idućih pet godina, u odnosu na prethodnih pet godina, kada je iznosio 14 posto.

Ukupni godišnji rast potrošnje lijekova u Europi do 2021. procjenjuje se na tek 1 do 4 posto.

'Gospodarski rast ostaje relativno slab širom Europe, pa se to odražava i na porast proračuna za zdravstvo i lijekove', smatra Aitken.