KUPUJU NISKORIZIČNE JENE

Na deviznim tržištima slabi apetit ulagača za rizikom

16.08.2009 u 09:33

Bionic
Reading

S prekidom pozitivnog trenda na globalnim burzama, na deviznim je tržištima potkraj prošloga tjedna oslabio apetit ulagača za rizikom, pa su se okrenuli kupnji niskorizične japanske valute.

Prošloga je tjedna dolar oslabio prema europskoj valuti za 0,17 posto, pa je tečaj eura dosegnuo 1,4201 dolar.

Obje su, pak, te valute oslabile prema japanskoj. Tečaj dolara pao je prema jenu za 2,68 posto, na 94,90 jena, dok je cijena eura zaronila na 134,52 jena, što je 2,78 posto manje nego što je iznosila tjedan dana prije.

Japanska valuta ojačala je prema euru i dolaru nakon objave podataka koji ukazuju na još uvijek slabu osobnu potrošnju u SAD-u, što je ojačalo zabrinutost ulagača u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva te povećalo njihovu averziju od rizika.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je indeks povjerenja američkih potrošača, koji sastavljaju Reuters i Sveučilište u Michiganu, pao sa srpanjskih 66 na 63,2 boda, najnižu razinu od ožujka. Analitičari su, pak, očekivali rast indeksa na 68,5 bodova.

Uz pad maloprodaje u srpnju za 0,1 posto, ulagače je razočarao i podatak o potrošačkim cijenama, koje se u srpnju gotovo i nisu promijenile u odnosu na lipanj, dok su na godišnjoj razini potonule po najvećoj stopi od 1950. godine.

"I dalje je pred nama dugačak put prije nego uslijedi održivi zaokret u raspoloženju prema riziku. Posljednji američki pokazatelji samo naglašavaju ranjivost dosadašnjeg oporavka", kaže Samarjit Shankar, strateg u Bank of New York Mellon.

Uz loše američke pokazatelje o potrošnji, ulagače je na kupnju jena potaknuo i pad cijena dionica na kineskoj burzi na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana, nakon snažnog rasta od početka godine.

Tečaj eura, pak, povukao se s najviše razine protekloga tjedna od 1,4327 dolara, koju je dosegnuo u četvrtak nakon što je objavljeno da su u drugom tromjesečju gospodarstva Njemačke i Francuske neočekivano porasla za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Tehnička analiza pokazuje kako bi razina eura od 1,4448 dolara mogla ostati čvrstom granicom otpora.