veliki trošak

Na arbitražne postupke u slučaju Ina-MOL Vlada potrošila 201 milijun kuna, većina otišla na četiri odvjetnička ureda

19.11.2021 u 08:40

Bionic
Reading

Još se čeka obećana objava Vlade u kojem smjeru idu razgovori države s Molom o mogućem otkupu njegovih dionica u Ini, no arbitražni postupci oko stjecanja kontrole koje su obje strane pokrenule i dalje koštaju. Na zastupničko pitanje Karoline Vidović Krišto, Vlada je dala informaciju da je u osam godina, do kraja listopada, ukupan trošak gotovo dosegnuo 201 milijuna kuna.

Zastupnici je ranije, u lipnju, na isto pitanje iznesen podatak o 158 milijuna kuna, što je, kako se navodi u dopuni odgovora, iznos koji je plaćen za prvi postupak kojeg je RH pokrenula pred UNICTRAL-om u Ženevi, te za arbitražu koju je Mol pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Spomenuti iznos, kako Vlada navodi, odnosio se na razdoblje do 2017., a troškovi su u međuvremenu rasli. Postupak u Washingtonu još uvijek traje, dok je za slučaj kojeg je država izgubila u Švicarskoj pokrenut žalbeni postupak pred tamošnjim Saveznim vrhovnim sudom, piše Poslovni dnevnik.

Razlika od 42 milijuna odnosi se, dakle, na daljnje troškove arbitraže u Washingtonu i žalbenog postupka nakon 2017.

Iz vladinog odgovora ne doznaje se tko su sve odvjetnici, savjetnici, vještaci koji su angažirani, tek da je od ukupnog iznosa najveći dio isplaćen odvjetnicima, točnije četiri odvjetnička ureda, ukupno 137 milijuna kuna.

Trošak domaćih i stranih pravnih savjetnika, njih 11, skoro je 15 milijuna kuna, dok je na ime troškova arbitražnim sudovima isplaćeno 21 milijuna. Preostalih 27 milijuna odnosi se na troškove drugih stručnjaka koji su angažirani kao vještaci za poslove analize visina mogućih naknada štete, te troškove svjedoka i predstavnika RH na ročištima.

Ova računica ne obuhvaća i angažman Lazarda, koji je s Vladom prošlog ljeta zaključio ugovor o savjetovanju za pregovore s Molom o otkupu dionica Ine vrijedan 9 milijuna eura. Vlada je, inače, odlučila još jednom na šest mjeseci produljiti mandate dosadašnjim predstavnicima u NO-u Ine – Damiru Vanđeliću, Luki Buriloviću i Damiru Mikuljanu.