ODLUKA VLADE

Mrsić: Povećanje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca srušit će cijenu rada

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 28.07.2017 09:01
  • Objavljeno 27.07.2017 u 16:30
Mirando Mrsić

Mirando Mrsić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je u četvrtak da je Vlada povećanjem kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za graditeljstvo, umjesto povećanja plaća omogućila uvoz jeftine radne snage i time još više potaknula iseljavanje mladih iz Hrvatske, te je upozorio da će takva odluka dodatno srušiti cijenu rada hrvatskih radnika i pogoršati njihove uvjete rada

Vlada je u četvrtak za 2053 dozvole povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca u ovoj godini, i to samo za graditeljstvo, s obzirom na povećane investicije u tom sektoru planiranih najesen.

Mrsić u priopćenju ističe da je graditeljstvo sektor u kojem su radnici potplaćeni, a uvjeti rada nezadovoljavajući, i u kojem se pretežito isplaćuju minimalne plaće, ne poštuju propisi o zaštiti na radu te vlada rad na crno.

"Opravdanje resornog ministra Marka Pavića da je razlog odobravanju nemogućnost prekvalifikacije, odnosno pronalaska adekvatnih radnika preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje da Vlada ne želi braniti interese hrvatskog tržišta rada. Poznato je da naši poslodavci samo deklarativno izražavaju spremnost za zapošljavanje i prekvalifikaciju nezaposlenih. Svi ostali zborno pjevaju zajedno sa Vladom: Dajte nam jeftine radnike iz BiH i okolnih zemalja", navodi Mrsić.

Izjava jednog građevinskog poduzetnika jasno oslikava stanje u toj djelatnosti. Taj poduzetnik trebao je hitno keramičare za završetak radova na objektu, nije ih našao u Hrvatskoj pa je angažirao tvrtku iz Austrije. Svi izaslani radnici bili su Hrvati. Jasna je poruka iz ovog primjera - uz dobre plaće nema problema sa zapošljavanjem radnika, poručuje Mrsić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!