HEP IZVISIO

Mostarski Aluminij kupuje struju od slovenskog GEN-I-ja

26.07.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Mostarski Aluminij d.d. i slovenska tvrtka GEN-I potpisali su ugovor o kupoprodaji 100 megawatsati (MWh/h) električne energije za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca 2013. godine, priopćila je danas ta mostarska tvrtka na svojim internetskim stranicama

'Tijekom srpnja prikupili smo nekoliko ponuda od različitih proizvođača i trgovaca električnom energijom s prostora jugoistočne Europe. Utvrdili smo kako nam je ponuda iz GEN-I najpovoljnija. Naime, kada na ugovorenu cijenu za preostalo razdoblje 2013. godine dodamo i troškove prijenosa, opet ćemo struju od slovenskoga partnera kupovati jeftinije u odnosu na onu koju kupujemo i koju smo kupovali dosad', komentirao je u priopćenju direktor Aluminija Ivo Bradvica

Ugovor o kupoprodaji električne energije potpisali su predsjednik Uprave GEN-I Robert Golob, član Uprave GEN-I Igor Koprivnikar i direktor Aluminija Ivo Bradvica.

Ukupne Aluminijeve godišnje potrebe za električnom energijom iznose 225 MWh/h, s tim da je dio od 100 MWh/h dosad kupovao od Hrvatske elektroprivrede. No, taj je je ugovor tvrtka morala izmijeniti zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji nakon čega je postao nepovoljan za Aluminij. Za preostalih 125 MWh/h, mostarska tvornica ima sklopljen ugovor s Elektroprivredom HZ Herceg-Bosne, navodi se u priopćenju.

Novi ugovor pomoći će Aluminiju da nastavi s proizvodnjom nakon što mu je u lipnju prijetilo zaustavljanje poslova zbog visokih troškova energije i niskih cijena metala.