OKRUGLI STOLOVI

Most predstavlja svoje prijedloge za porezno rasterećenje

03.09.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Ciklusom okruglih stolova Most nezavisnih lista započeo je predstavljanje svojih prijedloga za porezno rasterećenje u kontekstu najavljenih zakonskih promjena, a prvi u tom nizu o kojem su u utorak raspravljali ekonomisti i porezni stručnjaci je "Porezni sustav i demografska politika"

Prijedlozi bi, kako je rečeno, trebali dati doprinos demografskoj politici, impulsu poduzetništvu i poduzetnicima te ulaganju u obrazovanje, istraživanje i razvoj.

“Stava smo da polovične demografske mjere ne daju nikakve učinke. Konvencionalna rješenja ne daju rezultat. Mjere za demografsku obnovu trebaju biti konkretne, opipljive u novcu i moraju se donijeti odmah“, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Mislav Kraljević iz Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo istaknuo je mjeru da se u sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće.

Pomoći građanima koji imaju niske plaće

„Cilj ove mjere je pomoći građanima koji imaju niske plaće, koje nisu trenutno predmet oporezivanja i nikakvo smanjenje poreznih stopa na njih ne može utjecati. Riječ je o većini zaposlenih u Hrvatskoj, a ovaj prijedlog predstavlja jedinu moguću mjeru koja može pozitivno utjecati na njihove neto plaće. Ova mjera ima jasan pozitivni demografski učinak, te bi nužno povukla za sobom kompletan redizajn sustava doplatka za djecu“, pojasnio je Kraljević.

Izvršna direktorica AmCham Hrvatska, (Američke gospodarske komore) Andrea Doko Jelušić, Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika „Lipa“ te gradska vijećnica Mosta iz Rijeke i članica Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo Petra Mandić osvrnuli su se na prijedloge Vlade RH.

Doko Jelušić je tako istaknula kako je AmCham izradio preporuke za izmjene u poreznom sustavu RH.

„Prije svega bilo bi potrebno osnovni osobni odbitak kod poreza na dohodak povećati s 3800 na 4800 kuna. Također bi bilo nužno smanjiti stope poreza na dohodak i to prvu stopu smanjiti s 24 posto na 12 posto, a nužno bi bilo razmotriti i ozbiljno smanjenje druge stope koja sada iznosi vrlo visokih 36 posto. Hrvatska mora poduzeti mjere da bi postala konkurentnija u usporedbi sa sličnim zemljama u okruženju“, kazala je.

Davor Huić je naglasio kako se Udruga poreznih obveznika Lipa kontinuirano zalaže za manje poreze. „Smatramo kako bi porezni sustav trebalo pojednostaviti i to s tendencijom približavanja "flat-tax" modelu oporezivanja. A u svemu tome država ponajprije mora pronaći način da sreže javnu potrošnju koja je previsoka i jedna od najviših u Europi. Apsurdno je da u Hrvatskoj javni sektor, odnosno broj javnih službenika, stalno raste, dok broj stanovnika za koje javni sektor radi, kontinuirano pada“, naglašava Huić.

Petra Mandić je istaknula kako demografske politike moraju biti dugoročno održive, predvidive i pravedne. „Roditelji moraju znati na što mogu računati, prije i nakon odluke o djetetu. Moraju imati pravo na barem minimalnu dozu sigurnosti u godinama rasta i razvoja njihova djeteta. U konačnici smatram da je kombinacija mjera poreznog rasterećenja rada i jedinstvenog dječjeg doplatka najpravednije rješenje za demografsku politiku u Hrvatskoj“, kazala je.