MINISTAR LALOVAC:

'Moramo učiniti to da građani ne budu robovi bankarskog sustava'

22.01.2015 u 11:06

Bionic
Reading

Boris Lalovac, ministar financija, najavio je kako će se danas naći s guvernerom Hrvatske narodne banke da bi pokušali izaći cjelovito rješenje za sve one koji imaju kredite vezane uz valutnu klauzulu

Vujčić je, podsjetimo, jučer izjavio kako nije za ideju konverzije kredita iz švicarskog franka u kune jer bi to izazvalo nesagledive posljedice.

'On je nudio nekakve drugačije modele, a razmatramo možda poseban zakon o stambenom kreditiranju da zabranimo financiranje u drugim valutama. Sve su opcije na stolu te treba vidjeti što s postojećim zalihama stanova, a što s novima i vrlo brzo ćemo izaći s nekim modelom', kazao je Lalovac uoči sjednice Vlade.


Upitan hoće li to unijeti nered u sustav i zašto onda ne bi recimo za izvoznike vrijedio tečaj jedan euro za deset kuna, ministar je kazao da su to špekulacije i da treba riješiti stambeni fond.

'Jako puno ljudi je zamrznulo svoju imovinu u stambenom fondu i ne želimo da budu robovi. Mora biti opcija izlaza. Ne može netko zbog poremećaja na tržištu vječno biti rob - da cijeli život otplaćuje i da nikad ne otplati svoj stan. Država mora intervenirati i država će intervenirati. O tome se radi - ne govorimo o špekulacijama je li jedan, pet ili deset. Moramo učiniti to da građani ne budu robovi bankarskog sustava', zaključio je Lalovac.