DAVOR ŠTERN:

'Moramo pogledati istini u oči. Rafinerija u Sisku može opstati jedino ako Vlada plaća gubitke ili u Inu uđu Rusi'

20.04.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Prvi medijski istup Sándora Fasimona kao novog predsjednika Uprave Ine izazvao je veliku pozornost u Hrvatskoj, posebno njegov jasan stav kako rafinerijski biznis u Sisku nema budućnosti. Iako Fasimon nije rekao ništa što već nismo čuli od njegova prethodnika Zoltána Áldotta, ministar energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je iznenađen istupom novog šefa Ine

Naftni konzultant i bivši direktor Ine Davor Štern Ćorićevu iznenađenost vidi samo kao političku igru.

'Ministar Ćorić se tako morao postaviti zbog politike. Fasimon nastavlja već zacrtanu politiku MOL-a. Vlada je angažirala konzultante i vidjet ćemo kakav će biti njihov savjet. Bojim se kako je jedina opcija nastavak partnerstva s MOL-om. Ostale dvije su malo vjerojatne. Prva je samostalna Ina u rukama hrvatske države, što bi bilo najgore. Druga je iznalaženje strateškog partnera, a osim Rusa ne vidim nikog drugog zainteresiranog za Inu. Međutim zbog svjetske političke situacije to je teško izvedivo', rekao je za tportal Štern.

U slučaju ostanka MOL-a jasno je, ističe on, kako postoji višak rafinerijskih kapaciteta.

'Sisak kao rafinerija može opstati ako je država voljna plaćati gubitke. Ali to nema nikakve logike. Moramo prihvatiti stvari kakve jesu. Jedino ako bi, na primjer, Rosnjeft postao strateški partner, sisačka rafinerija ne bi bila višak. Rosnjeft proizvodi puno nafte i njemu trebaju novi rafinerijski kapaciteti', izjavio je Štern.

Kako je dolazak Rusa malo vjerojatan, on smatra da će konzultanti savjetovati Vladi odustajanje od prvotne ideje otkupa dionica Ine od MOL-a.

'Pobjedom na nedavnim izborima Viktor Orban je dodatno učvrstio svoju poziciju u Mađarskoj. Time je ojačan i MOL kao državna kompanija. Mađari će sigurno tražiti visoku cijenu otkupa dionica. Hrvatska za to nema novca', uvjeren je Štern. Novu kompaniju vidi kao združeno poduzeće Ine i MOL-a, u kojoj bi Mađari vodili glavnu riječ.

'Smatram kako bi stožer istraživanja i proizvodnje trebao biti u Hrvatskoj. Inina maloprodaja dobro radi i s njom nema problema. Rafinerijski biznis bi se smanjio. I ako se bude išlo u objedinjavanje kompanije, država bi mogla dio dionica prodati Mađarima kako bi oni imali neupitno većinsko vlasništvo', mišljenja je Štern.

Fasimonove najave pretvaranja Siska u logistički centar nisu iznenađenje ni za Jasnu Pipunić, predsjednicu Sindikata naftnog gospodarstva, najvećeg sindikata u Ini.

'To je nastavak politike MOL-a. Ništa novo i iznenađujuće. Ono što mi je malo čudno zazvučalo je to što Fasimon nije bio uvjerljiv kad je govorio u ulaganjima u rafineriju u Rijeci. To se mora dogoditi, inače cijela rafinerijska prerada Ine neće imati budućnosti', rekla je Pipunić.

  • +8
Premijer Andrej Plenković u posjeti sisačkoj rafineriji u veljači prošle godine Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Puno oštrije prema novom šefu Ine postavio se Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i čelnik sindikata Nova solidarnost.

'Borba se nastavlja. Tražimo od svih relevantnih institucija da nas prime i da pogledaju naše rezultate, da vidimo tko tu laže. Ako je istina sve što novi predsjednik Uprave govori, zašto se ne izađe s rezultatima?', rekao je Sekulić.

Istaknuo je da Vlada treba reagirati te da je ovo jednostrana odluka, koja i nije odluka jer u Hrvatskoj postoje Zakon o energiji i Zakon o upravljanju trgovačkim društvima. Vlada bi trebala slijediti ta dva zakona i sve će biti u redu. 'Ovo je sramotna odluka nekog modelatora koji apsolutno nema nikakvih znanja o rafinerijskoj preradi', zaključio je Sekulić.