OBLAK SOCIJALIZMA

Milošević: Ideja za otkup dionica INA-e od MOL-a je pogrešna

18.04.2018 u 09:12

Bionic
Reading

Domagoj Ivan Milošević otprije nekoliko tjedana novi je predsjednik HDZ-ove zajednice poduzetnika i obrtnika. U razgovoru za Globus dotaknuo se niza aktualnih pitanja od Agrokora preko Istanbulske konvencije, koja je podijelila HDZ, pa do mogućih prijevremenih izbora, ali najzanimljivije od svega je njegov stav o mogućem državnom otkupu dionica INA-e od strane države

Podsjetimo, Vlada je odabrala ponudu Morgan Stanley, Intensa Sanpaolo i PBZ-a Zagreb za savjetnika za Inu što će platiti osam milijuna eura.

'Zalažem se da pronađemo strateškog partnera Ini. Želim podsjetiti da pričamo o tuđem vlasništvu –odnosno MOL-ovim dionicama u Ini i na kraju će Mađari odlučiti hoće li i kome prodati svoj udjel. Za ideju otkupa dionica mislim da je pogrešna. Možda je čak novac manji problem od samog čina preuzimanja 95 postotnog vlasništva u Ini. Ne vidim otkud novac niti čemu takav čin. Opasan socijalistički oblak se nadvija nad našom zemljom, a da podsjetim, bivši sustav nije propao samo radi ideologije, već prije svega radi ekonomske neodrživosti', kazao je Milošević za Globus.

Upitan zašto Vlada nije provela niti jednu veću reformu kazao je da je to pitanje za predsjednika Vlade.

'Krenuli smo dobro, od poreznog rasterećenja, rezanja deficita, te smanjivanja javnog duga. Za jači rast potreban je korak dalje. Ako je prošle godine preslagivanje odgodilo reforme, ove godine više nema i ne smije biti uzmaka. Hrvatska mora ponovno sustići Rumunjsku, a ne zaostati i za Bugarskom. Jedini način je provođenje strukturnih reformi. Pritom konačni cilj reformi treba biti jednostavnija javna uprava i jeftinija država', kazao je Milošević.

Doda je da će to osloboditi gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta i veća ulaganja.

  • +19
Domagoj Ivan Milošević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'To će stvoriti novac za mirovine, ali i kvalitetno obrazovanje. Treba zaustaviti rasipanje novca u zdravstvenom sustavu. Kako bi bilo dostupno, a mirovinski sustav valja učiniti održivim', naveo je Milošević.