procjena stručnjaka

Moody's: United Group previše platio za Novu TV

12.07.2017 u 12:53

Bionic
Reading

Rejting agencija Moody's potvrdila je svoj B2 korporativni family rejting (CFR) za Adria Midco, holding kompaniju koja je od Central Europe European Media Enterprises Ltd. preuzela televizije Novu TV i POP TV u Sloveniji i Hrvatskoj. U analizi kreitnog rejtniga analitičari Moody'sa ocijenili su da je ova transakcija precijenjena

Moody's Investors Service potvrdio je B2 korporativni family rejting za Adria Midco, ali je promijenila izglede za rejting Adrie i njene ujedinjene podružnice United Group B.V. sa stabilnih na negativne.  

Istodobno, Moody's je dodijelio ocjenu B2 za namjeravanu emisiju dužničkih vrijednosnih papira od 1,35 milijardi eura (dospijevaju 2022-24, a sastoje se od fiksnih i promjenjivih stopa) a koje će izdati United Group BV. Ocjena B2 na postojeće 775 milijuna eura vrijedne stare obveznice do 2020. ostat će nepromijenjena i bit će povučena nakon otplate ovih instrumenata. Moody's je također smanjio Adria-inu vjerojatnost od defaulta na B2-PD sa B1-PD. 

Agencija za rejting takođe je navela da nova ocjena rejtinga slijedi objavu da je Adria postigla sporazum o preuzimanju televizijskih poslova Central Europe European Media Enterprises Ltd. u Sloveniji i Hrvatskoj, u ukupnom iznosu od 230 milijuna eura.

Novčani prihod od 1,35 milijardi eura novih obveznica bit će upotrijebljen za financiranje 200 milijuna eura cijene preuzimanja  (ostatak će se kao gotovo novacutrošiti u okviru revolving kredita), otplatu PIK kredita od 229,2 milijuna eura (uključujući obračunatu kamatu) na Adria TopCo BV (holding kompaniju izvan holdinga Adria Midco); refinanciranje postojećih osiguranih obeznica od 775 milijuna eura i isplatu troška postojećeg revolving kredita (koji će biti ukinut i zamijenjen novim) i plaćanje premije za otkup, troškova obračunate kamate i transakcije procijenjene na oko 60 milijuna eura. 

'Promjena u izgledu na negativne odražava povećanje nivoa poluge na Adria nivou zbog refinanciranja i M&A transakcije, što rezultira da kompanija ima ograničenu mogućnost za odstupanje od svog poslovnog plana u narednih 12-18 mjeseci', kaže Gunjan Dixit, potpredsjednica Moody'sa - viši kreditni službenik i vodeći analitičar za Adria Midco. 

Moody's procjenjuje da će bruto dug / EBITDA kompanije porasti na 6,8x sa oko 5x prije transakcije. 

'Ova visoka poluga je u izvjesnoj mjeri uravnotežena solidnim operativnim momentom kompanije, ostvarivanjem prihoda i rastom EBITDA, kao i poboljšanjem obujma operacija u posljednjih nekoliko godina', dodala je Dixit. 

Moody's gleda na kupovinu imovine CME-a kao dobar strateški potez, čime kompanija dobija vlasništvo nad tržišnim kanalima na dva postojeća tržišta. Moody's prepoznaje da postoji dobar EBITDA u slovenskoj imovini, jer je njen vodeći besplatni kanal POP TV nedavno pretvoren u kanal za plaćanje i otvara put za povećanje budućih prihoda.

Poduzeća pružaju Adriji mogućnost da iskoristi snažne produkcijske mogućnosti kompanije CME za lokalne sadržaje (posebno u Hrvatskoj) koji se mogu koristiti na produkcijskim platformama Adrije. Stjecanje će također doprinijeti određenim prihodovnim i operativnim sinergijama. Međutim, akvizicija je, smatraju u Moody'su, precijenjena.