OČEKUJE SE SNIŽENJE

Moody's najavio provjeru rejtinga Zagreba i Holdinga

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2009 13:29
  • Objavljeno 20.04.2009 u 13:09
Grad Zagreb

Grad Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva tportal.hr

Agencija za kreditne rejtinge Moody's uvrstila je rejtinge Grada Zagreba Baa2 i gradske komunalne tvrtke Zagrebački Holding Baa3 na popis za provjeru radi eventualnog sniženja, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak

Taj se potez nadovezuje na nedavnu odluku agencije o sniženju rejtinga Hrvatske za zaduživanje u domaćoj valuti na Baa3, s ranijeg Baa2.

"Provjera odražava slabljenje zasebnog kreditnog rejtinga Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, koje je rezultat pogoršanog okruženja", tumači Miroslav Knazko, potpredsjednik-analitičar i glavni analitičar za Zagreb i Zagrebački Holding.

Aktualna previranja u svijetu i njihov utjecaj na hrvatsko gospodarstvo pokazali su se dubljima no što se očekivalo, napominju u Moody'su.

Tako će pad gospodarskih aktivnosti i odgovarajući pad prihoda od prireza u Zagrebu zajedno s ograničenom fleksibilnošću po pitanju potrošnje vjerojatno u 2009. rezultirati pojačanim pritiscima u proračunu i tijesnom likvidnošću za Grad Zagreb i Zagrebački Holding, stoji u priopćenju.

"Tome valja dodati da bi potencijalna nestabilnost važećeg tečaja kune mogla predstavljati dodatan izazov, s obzirom na činjenicu da je većina duga denominirana u eurima ili je 'vezana za euro', bez ikakvih mehanizama zaštite od oscilacija", tumači Knazko.

U konačnici, u Moody'su napominju i da bi sve jači proračunski pritisci na razini središnje države mogli omesti aktualni pritok fiskalnih transfera u sektor lokalne uprave.

Agencija ističe da namjerava zaključiti provjeru u relativno kratkom roku. Ističe također da će se u razgovorima s gradskom upravom i gradskim poduzećem fokusirati na mjere kojima oni namjeravaju reagirati na navedene izazove kako bi se u srednjoročnoj perspektivi održala primjerena razina financijske izvedbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi