pravni spor

Moody's mora platiti 16 milijuna dolara kazne zbog manjkavih kreditnih rejtinga

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2018 13:57
  • Objavljeno 29.08.2018 u 13:57
Dolari mišolovka

Dolari mišolovka

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Agencija Moody's Investors Service Inc. pristala je platiti ukupno 16,25 milijuna dolara kazne zbog propusta u unutarnjoj kontroli i nejasnih definicija i nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, objavila je američka Komisija za vrijednosnice i burze (SEC)

Bio je to prvi pravni spor koji je američki financijski regulator pokrenuo zbog nedosljedne primjene simbola u kreditnim rejtinzima, napominje novinska agencija dpa.

Ukupna je vrijednost vrijednosnih papira u čijim je rejtinzima utvrđena nedosljedna primjena simbola dvije milijarde dolara.

Prema nagodbi, Moody's će platiti kaznu od 15 milijuna dolara zbog propusta u internoj kontroli, uključujući modele koje su koristili pri ocjenjivanju kvalitete vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima.

Također će zadržati neovisnog konzultanta koji će analizirati i poboljšati njihove mehanizme interne kontrole.

Odvojeno je agencija pristala platiti 1,25 milijuna dolara i analizirati mjere, procedure i interne kontrole vezano za upotrebu simbola u kreditnim rejtinzima.

U Moody'su nisu ni priznali ni opovrgnuli SEC-ove optužbe.

Prema SEC-u, Moody's nije uspostavio ni dokumentima potkrijepio efikasnu strukturu interne kontrole u modelima koje su preuzeli od partnerske kompanije i koristili u ocjenjivanju kvalitete vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Nisu također zadržali ni primjenjivali postojeće mehanizme interne kontrole predviđene za te modele.

U konačnici agencija je zbog grešaka u modelima korigirala više od 650 rejtinga vrijednosnica baziranih na hipotekarnim kreditima ukupne vrijednosti veće od 49 milijardi dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!