DUŽAN 113 MIL. KUNA

Monter Projekt ipak nije likvidiran

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 13.09.2012 11:27
  • Objavljeno 13.09.2012 u 09:18
Monter

Monter

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

U srijedu je na Trgovačkom sudu u Splitu održano izvještajno i ispitno ročište u stečajnom postupku nad tvrtkom Monter Projekt koja je u stečaju od 25. svibnja ove godine zbog potraživanja Pastor Inženjeringa, u vlasništvu Domagoja Ivana Miloševića, od 300.000 kuna. Sindikalni predstavnici 48 radnika te tvrtke koji potražuju 11 plaća u bruto iznosu nakon četverosatne rasprave zadovoljni su trenutnim ishodom

Marijana Kolak, sindikalna povjerenica, smatra da je važno da stečajni sudac Ivan Basić nije poslao tvrtku Monter Projekt u likvidaciju na Trgovačkom sudu. Mada ukupno dugovanje Monter Projekta iznosi 113,3 milijuna kuna, a stečajni upravitelj je vrijednost tvrtke procijenio na oko 12 milijuna kuna, sudac je odlučio da se postupak nastavi i naložio stečajnom upravitelju Draganu Bijeliću da na osnovi dokumentacije koja mu je na raspolaganju utvrdi ima li kakvih saznanja o kriminalnim radnjama u Monter Projektu.

Tvrtka Monter Projekt, osim dugovanja od 113,3 milijuna kuna, ima potraživanja od Resorta Novi u iznosu od 39 milijuna kuna te 28 milijuna kuna od tvrtke Monter d.d. Uz postojeću imovinu i još neka manja potraživanja, Monter Projekt d.o.o. zapravo ima mogućnosti da nakon restrukturiranja nastavi s radom i sačuva barem dio radnih mjesta.

Bivši radnici potražuju ukupno 7,4 milijuna kuna, a RH i Porezna uprava 12,2 milijuna kuna. Najveći vjerovnik je Hypo banka s iznosom od 35 milijuna kuna. Na sudu je svoja potraživanja u iznosu od pola milijuna kuna istakao i direktor te vlasnik tvrtke Ante Katura, koji je od 12. srpnja zaposlenik tvrtke Monter d.d. Ta tvrtka s četiri zaposlenika je i formalni vlasnik vrijedne nekretnine, zgrade na Poljičkoj cesti, i pravo je pitanje zašto ta tvrtka koja ima tolika dugovanja isto tako nije u stečaju.

Zaključak današnjeg ročišta je da će se sljedeće održati 17. listopada. Svih 48 radnika tvrtke Monter Projekt je od 12. srpnja na Zavodu za zapošljavanje i naknada za nezaposlene je njihov prvi prihod nakon više mjeseci. Sindikalci Montera naglašavaju da će nastaviti s borbom da se točno utvrdi gdje su njihove zarađene plaće i tko kome zapravo duguje u ovoj priči. Zadovoljni su suradnjom sa stečajnim upraviteljem, kao i današnjim odlukama stečajnog suca Ivana Basića, te se nadaju da tvrtka neće biti likvidirana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi