PODBACILA PRERADA NAFTE

MOL poslovao s gubitkom u zadnjem kvartalu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2012 12:57
  • Objavljeno 24.02.2012 u 12:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mađarska naftna i plinska grupa MOL u petak je izvijestila da je u četvrtom tromjesečju 2011. poslovala s neto gubitkom od 31 milijarde forinti (142,7 milijuna dolara) zbog slabih rezultata u segmentu prerade i prodaje, dok je u istom razdoblju godine ranije ostvarila neto dobit od 36,1 milijarde forinti

Operativna dobit koja isključuje posebne stavke iznosila je 61,5 milijardi forinti i bila je za 27 posto manja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Neto prihodi od prodaje uvećani su 26 posto, na 1.488 milijardi forinti, objavljeno je u poslovnom izvješću MOL-a.

Gubitak u četvrtom tromjesečju MOL među ostalim pripisuje segmentu prerade i prodaje koji je u četvrtom tromjesečju poslovao s operativnim gubitkom od 88,8 milijardi forinta, pri čemu je na rezultate grupe nepovoljno utjecalo poslovanje INA-e.

Na rezultate u tome segmentu poslovanja negativno su utjecali i troškovi otpisa od 35 milijardi forinti, krizni porez koji je mađarska vlada nametnula energetskom sektoru, te kazna regulatora vezana za rumunjski ogranak.

"Iznimno nepovoljna kretanja u vanjskom okruženju, gotovo anulirane razlike u cijenama nafte i prekidi rafinerijske proizvodnje u Hrvatskoj stvorili su neuobičajeno snažne pritiske na profitabilnost segmenta prerade i prodaje, uz dodatni nepovoljni utjecaj sezonskih trendova u četvrtom tromjesečju u 2011.", navodi se u priopćenju MOL-a.

Segment proizvodnje i istraživanja poslovao je u zadnjem tromjesečju s operativnom dobiti od 87,4 milijardi forinti, što je za 23 posto više u odnosu na isto razdoblje 2010.

U MOL-u među razlozima rasta dobiti u tome segmentu izdvajaju obnovljenu prodaju nafte i kondenzata u Hrvatskoj nakon što je u studenome ponovno pokrenut rad rafinerije u Sisku i jačanje dolara. Time je više nego anuliran negativni učinak izostalih prihoda iz Sirije nakon objavljenog smanjenja proizvodnje u toj zemlji, tumače u MOL-u.

"Kako bismo zajamčili budući rast također i u segmentu proizvodnje i istraživanja, cilj nam je ubrzati naše ulagačke programe i pojačati fokus na Rusiju, Kazahstan i iračku regiju Kurdistan", kazao je izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Prošlu poslovnu godinu MOL je zaključio s neto dobiti od 152,1 milijarde forinti, što je za 46 posto više u usporedbi s godinom ranije. Operativna dobit koja isključuje posebne stavke iznosila je 335,2 milijarde forinti, nasuprot 336,6 milijardi u 2010., a neto prihodi od prodaje uvećani su 24 posto, na 5.341 milijardu forinti, objavio je MOL u poslovnom izvješću za 2011.

U mađarskoj kompaniji u razdoblju od 2012.-2014. godine planiraju godišnju kapitalnu potrošnju u iznosu do dvije milijarde američkih dolara. U 2012. očekuju dnevnu proizvodnju od 135.000 barela u "normalnim poslovnim uvjetima" a od 2014. rast proizvodnje od tri do četiri posto, stoji u priopćenju MOL-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi