RAST DOBITI

MOL najviše zaradio na preradi nafte

06.11.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Neto prihodi od prodaje MOL grupe iznosili su u trećem tromjesečju 5,7 milijardi dolara, što je 10 posto manje nego godinu dana ranije. Istovremeno, dobit prije poreza, financijskih troškova i amortizacije (EBITDA) dosegnula je 696 milijuna dolara, 13 posto više nego u istom lanjskom razdoblju

U odnosu pak na prethodno tromjesečje, EBITDA je skočila za 72 posto dostigavši 696 milijuna dolara. Snažnom porastu profitabilnosti najviše je pridonio segment prerade nafte, a preokrenut je i negativan trend u istraživanju i proizvodnji, zahvaljujući početku proizvodnje u Kurdistanu.

Niža cijena sirove nafte uzrokovala je nižu prodajnu cijenu ugljikovodika. EBITDA, bez jednokratnih stavki, porasla je u skladu s nižim troškovima istraživanja i boljom naplatom potraživanja iz poslovanja u Egiptu.

Segment prerade nafte ostvario je jedan od najboljih tromjesečnih rezultata što je rezultat uspješno provedenih mjera za poboljšanje učinkovitosti i poboljšanja makroekonomskog okruženja.

Sezonski veća količina prodaje omogućila je više marže i bolje rezultate kako u preradi nafte tako i u maloprodaji.

'Ovo je bilo snažno tromjesečje za MOL s mnogo dobrih vijesti. Kao što smo i predviđali, segment istraživanja i proizvodnje ponovno je ostvario rast, a vidimo značajan potencijal za njegov rast i u idućim tromjesečjima', naglasio je predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi u komentaru ostvarenih rezultata.