RAT SELJAKA I MLJEKARA

Moguća nestašica mlijeka u trgovinama

09.12.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Zbog sukoba prerađivačke industrije i seljaka oko otkupne cijene moguće je da nas zadesi nestašica mlijeka u trgovinama. Seljaci traže da se otkupna cijena poveća za 10 posto ili prijete obustavom isporuke. Mljekare su, zasad, odlučne da neće pristati na to

U slučaju da seljaci zaista zatvore 'mliječnu slavinu', direktor Croatiastočara Branko Bobetić, udruge koja okuplja mljekarsku industriju, ustvrdio je da je sve moguće, pa i nestašica mlijeka.

'Mljekare će tada morati kupovati vani. Ima viška mlijeka po povoljnim cijenama u zemljama EU-12. Ali pitanje je što će farmeri sa zadržanim mlijekom. Kud će s njim?', rekao je Bobetić na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak.

Proizvođači mlijeka tvrde da je otkupna cijena ista već godinu dana – oko dvije kune za litru mlijeka EU kvalitete – dok je u isto vrijeme litra mlijeka u trgovini poskupjela za 80 lipa, a cijena stočne hrane povećana za više od 100 posto.

S druge strane, mljekarska industrija poručuje da je otkupna cijena u Hrvatskoj veća za pet posto u odnosu na europsku.

Trenutno, cijena se, prema dogovoru iz ožujka 2009. godine, formira na mjesečnoj bazi tromjesečnog prosjeka otkupnih cijena članica EU-25. Na to se još dodaje tvornička premija za količinu i kvalitetu mlijeka.

'Na osnovi tog modela otkupna cijena u ovoj godini je samo rasla. Tako će u posljednja dva mjeseca cijena biti čak oko 20 posto veća u odnosu na isto razdoblje lani', ustvrdio je Bobetić.

Trend rasta otkupne cijene, naveo je, nastavit će se i u prvih šest mjeseci 2011. te će u odnosu na prvo polugodište ove godine biti više najmanje 10 posto.

'Više nemamo prostora za dodatno povećanje cijena. Osobito ako se u obzir uzmu svi ostali negativni trendovi u proizvodnji i potrošnji mlijeka', istaknuo je Bobetić.

Prerađivače zabrinjava to što je u prvih devet mjeseci ove godine potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda pala za pet posto iako su, tvrde oni, cijene u maloprodaji u silaznoj putanji. Isto tako, upozoravaju da je Hrvatska prvi put nakon niza godina u 2010. zabilježila pad izvoza mliječnih proizvoda, dok istodobno osjetno raste uvoz mliječnih fermenata i sireva.

'Osnovni razlog za pad izvoza i rast uvoza je nekonkurentna otkupna cijena mlijeka. Dodatno povećanje cijene tu bi konkurentnost srozalo još niže', ustvrdio je generalni direktor Dukata Alen Fontana

On zamjera proizvođačima mlijeka što uvijek govore o otkupu i cijeni, a nikad kako će povećati svoju sposobnost da se nose s konkurencijom. Upozorava da je u godinu dana proizvedeno 50 milijuna litara manje mlijeka nego prošle godine.

'Ova i sljedeća godina su referentne. Na osnovi njih ćemo povlačiti sredstva iz fondova EU-a. Pitanje je kako ćemo naći nove junice. Što ćemo učiniti s nelegalnim proizvođačkim objektima, kako okrupniti poljoprivredne površine? To je važno za stabilizaciju sektora, a ne otkupna cijena mlijeka', naveo je Fontana.

Dvije sukobljene strane pokušat će danas pomiriti resorni ministar Petar Čobanković. Ako u tome ne uspije, i kod nas bi se mogao odviti scenarij iz Srbije otprije tri mjeseca, gdje je također zbog rata oko otkupne cijene nestalo mlijeka iz trgovina.